Tužba vojnih penzionera protiv Crne Gore već u Strazburu

Vojni penzioneri ističu da su nevoljno ušli u postupak tuženja svoje države, jer su “domaći sudovi i pored čvrstih dokaza donosili negativne presude"
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 19:55h

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu obavijestio je početkom godine vojne penzionere u Baru da je primio njihovu aplikaciju - tužbu, zbog neisplaćenih penzija sa dokazima, te da su ušli u proceduru tog suda u cilju zaštite svojih stečenih prava, rečeno je „Vijestima“ o opštinskom odboru vojnih penzionera Bara.

Vojni penzioneri ističu da su nevoljno ušli u postupak tuženja svoje države, jer su “domaći sudovi i pored čvrstih dokaza donosili negativne presude, mada su prije toga, po njima, donijeli više od 50 pozitivnih presuda“.

Prije tačno godinu dana, sa vanredne skupštine te opštinske organizacije, vojni penzioneri su objavili da se ne mire sa odlukom da im se za neplaćene penzije isplati uvećanje od 10,7 odsto, već su tražili „sljedujućih 34 odsto“.

Neplaćene penzije od avgusta 2005. do avgusta 2007.

Akcentujući da bi neuvažavanje njihovog zahtjeva bilo „nehuman i nekorektan postupak kojim se nastavlja povreda ljudskih prava“, vojni penzioneri su tada naveli da svoje pravo traže za neplaćene penzije od prvog avgusta 2005. do 15. avgusta 2007. Skupština je tada jednoglasno odlučila da se u okviru institucija sistema nastavi sa daljim tužbama po tom osnovu, te da je krajnji cilj tužba na sudu u Strazburu i regulisanje penzija za taj period u iznosu od 34 odsto „što je potvrdilo i Ministarstvo rada i socijanog staranja u Skupštini Crne Gore 21. decembra 2010“.

"Nadamo se da će sud u Strazburu donijeti za nas pozitivnu presudu”, navode vojni penzioneri

“Nijesu nam plaćeni zaostaci od prvog septembra 2006. do 15. avgusta 2007, niti povećane penzije od deset odsto prvog decembra 2007. i deset odsto prvog decembra 2008, što su imali svi penzioneri u Crnoj Gori sem vojnih. I nama je to dato, ali nakon tri godine korišćenja proglašeno je akontacijom, iako smo bili u sistemu PIO CG. Ovo doživljavamo kao diskriminaciju. Nadamo se da će sud u Strazburu donijeti za nas pozitivnu presudu”, navode vojni penzioneri, dodajući da je “po ovom predmetu krajem 2011. donio pozitivnu presudu vojnim penzionerima sa ex Yu prostora“.

Iz odbora podsjećaju da je najniža školska sprema vojnih penzionera srednja, da ih je 70 odsto sa visokim obrazovanjem „od čega polovina u rangu magistrature, a jedan odsto je doktora nauka“, te da je više od 92 odsto vojnih penzionera otišlo u penziju sa punim radnim stažom”.

Bonus video: