Čitajte mlade crnogorske pjesnike u internet časopisu "Agon"

Svojim pjesmama su zastupljeni pjesnici mlađe generacije Dragana Tripković, Dušan Đurović, Vladimir Đurišić, Sanja Martinović i Jovanka Uljarević
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 17:56h

U 16. izdanju “Agona”, internet časopisa posvećenog poeziji, zastupljeno je savremeno crnogorsko pjesništvo.

U stalnoj rubrici “Poezija”, prvi put je urađen temat, “u cilju predstavljanja jedne regionalne pesničke scene sa kojom čitalačka publika u Srbiji, i pored nepostojanja jezičke barijere, čini se nije u dovoljnoj meri upoznata”, napisao je urednik časopisa Vladimir Stojnić.

Svojim pjesmama su zastupljeni pjesnici mlađe generacije Dragana Tripković, Dušan Đurović, Vladimir Đurišić, Sanja Martinović i Jovanka Uljarević, a izbor je napravio Đurišić.

Časopis “Agon”, izlazi dvomjesečno od januara 2009. godine. Pokretači i urednici su mladi pjesnici i prevodioci Bojan Savić-Ostojić i Vladimir Stojnić. . Svako izdanje se sastoji iz tri tematska segmenta: “Poezija”, “Prevedena poezija” i “O poeziji”, a internet adresa je www.agoncasopis.com .

„Agon” je svoj sadržaj koncipirao na premijernom objavljivanju prevoda (Prevedena poezija) i originalnih poetskih tekstova (Poezija), kao i tekstova iz teorije poezije grupisanih u tematske cjeline ( O poeziji).

Šesnaesti broj Agona u rubrici prvi put donosi prevedene haiku pjesme dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu, Tomasa Transtremera.

Rubrika O poeziji donosi temat posvećen pjesničkoj produkciji domaćih autora/ki mlađe generacije tokom prošle godine. Jedan dio čini kritički prikaz knjiga uz izvođenje uopštenijih zaključaka o tamošnjoj pjesničkoj sceni. Nakon uvodnog teksta, slijede prikazi četrnaest pjesničkih zbirki mlađih autora/ki koje su objavljene tokom 2011. godine.

Bonus video: