Noć slovenskih tema

Izrazio je Teden u svojoj interpretaciji i suptilno odmjerena čuvstva i rafinirane meditacije i profesionalnost u odnosu sa Šatskim i ansamblom, u orkestraskoj nimalo jednostavnoj pratnji
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 12:58h

Nakon izvrsnog Aleksandra Serdara, koji je 13. januara Mocartovim koncertom oduševio brojne ljubitelje muzike i Crnogorskog simfonijskog orkestra u CNP-u, u ponedjeljak veče je seriju solista u 2012. godini reprezentativno nastavio švedski violončelista Torlif Teden.

Uz dirigentsko vođstvo svog umjetničkog direktora Alekseja Šatskog koji je već petu sezonu šef-dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, ovaj je ansambl na repertoaru imao djela Antonina Dvoržaka, “jednostavnog češkog muzikanta”, kako je za sebe govorio ovaj veliki kompozitor i utemeljitelj češke simfonijske muzike.

Torlif Teden slavno je i s pravom istaknuto ime skandinavske umjetničke scene, te čelista koji preko dvije decenije svira sa renomiranim orkestrima Londona, Berlina, Praga, Njujorka, Moskve i dr., snimio je mnoge zahtjevne i neprevaziđene “standarde” namijenjene violončelu, poput Bahovih svita, Šostakovičevog koncerta, ali, u prvom redu, koncerta koji je čula i publika u Podgorici.

Dvoržakov koncert u h-molu sviran je na instrumentu Davida Tehlera iz 1711. godine, i zvuk je (tri)stoljetni kroz Tedenovo majstorstvo izvukao svu ljepotu i besprekornost i liriku i kontraste grandiozne partiture velikog Čeha. Izrazio je Teden u svojoj interpretaciji i suptilno odmjerena čuvstva i rafinirane meditacije i profesionalnost u odnosu sa Šatskim i ansamblom, u orkestraskoj nimalo jednostavnoj pratnji.

Nakon koncerta i ovacija švedskom umjetniku, čija je ambasada i pomogla u realizaciji koncerta, u duhu slovenske je melodike i kasnoromantičarske zvučne poetike i izraza, Crnogorski simfonijski orkestar nastavio koncert osamdeset i osmim opusom Dvoržakovim, simfonijom br. 8 u G-duru, gdje je češki folklor samo potka za dobro “temperovani” orkestarski pastel, i prilika za uživanje u neposrednosti, melodičnosti, muziciranju.

Na bis je, sasvim prirodno, sviran odlomak iz Slovenskih igara (Slovanske tance), u temi koja je prepoznatljivo, dinamično i efektno zaokružila ugodnu Dvoržakovu noć u nastupu crnogorskih simfoničara.

Galerija

Bonus video: