Njemci vratili Avganistanu 2.000 godina staru skulpturu

Avganistanska ambasada u Berlinu istražuje ko je bio vlasnik skulpture prije nego se prije godinu dana pojavila u Minhenu
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 11:21h

Njemci su vratili Avganistanu 2.000 godina staru skulpturu iz predislamskog razdoblja, ukradenu tokom avganistanskoga građanskog rata, što daje nadu Avganistancima da bi se i ostala pokradena kulturna dobra uskoro mogla vratiti u zemlju.

Kako prenosi agencija Rojters, skulpturu izrađenu od sedimentnih stijena čini osam likova visine 30 santimetara, od kojih jednom nedostaje torzo, a ostalima nos.

Skulptura iz 2. vijeka podsjetnik je na bogatu klasičnu prošlost Avganistana, na koju su uticale kulture raznih naroda, s obzirom na geografski položaj zemlje u Aziji.

"S obzirom na to da su glave likova okrenute ulijevo, pretpostavlja se da je riječ o kipovima koji predstavljaju publiku koja gleda prema Budi na njegovom tronu u drevnom kraljevstvu Gandari, koje se prostiralo duž Avganistana i Pakistana", navodi se u saopštenju avganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

"Riječ je o remek djelu .... Optimista sam i vjerujem da ćemo u budućnosti i druge artefakte dobiti nazad", rekao je Omara Kan Masudi, direktor avganistanskog Nacionalnog muzeja u kojemu se statua nalazila prije krađe.

Avganistanska ambasada u Berlinu istražuje ko je bio vlasnik skulpture prije nego se prije godinu dana pojavila u Minhenu.

Galerija

Bonus video: