POMORSKA NESREĆA

Na brod "Mis Pat" ukrcano 70 ljudi, bio namijenjen za 6 putnika

Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo, a u brodolomu je nastradalo 35 osoba
317 pregleda 2 komentar(a)
Agim Gaši, Foto: Savo Prelević
Agim Gaši, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2012. 21:12h

Svjedok Isen I. Gaši, predsjednik Udruženja Roma i član Opštinskog odbora DPS-a Podgorice, iskoristio je zakonsko pravo i nije svjedočio u nastavku suđenja okrivljenima zbog potapanja broda “Mis Pat” u ljeto 1999. godine u kojem je stradalo 35 Roma.

Gaši je pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša u Višem sudu u Podgorici kazao da neće svjedočiti jer mu je rođeni brat Agim Gaši, jedan od optuženih. I Tahir A. Gaši, nije svjedočio jer mu je Agim Gaši otac, a po zakonu je oslobođen dužnosti svjedočenja.

Zbog potapanja broda “Mis Pat”, prema navodima optužnice Ljiljane Lakić, zamjenik višeg državnog tužioca, okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Išmet Ć. Balja koji se nalazi u bjekstvu, Refik H. Hodžić koji se takođe nalazi u bjekstvu, Joko P. Nikaljević iz Kotora, te Budvani Goran N. Đuričković i Saša Lj. Boreta, koji je osim ovog procesa, optužen i za podstrekavanje na ubistvo Slavoljuba M. Šćekića, službenika MUP-a Crne Gore.

"Sjećam se da me telefonom pozvao Nikaljević, raspitujući se da li može da promijeni namjene za prevoz putnika"

"Optuženi Agim Gaši, Ismet i Ramadan Balja su raseljenim Romima sa Kosova obećali prevoz do Italije, uz novčanu naknadu. Sa Nikaljevićem, Boretom, Đuričkovićem i Hodžićem su se dogovorili da obezbijede čamac, pa su u noći, između 15. i 16. avgusta 1999. godine, brodom „Mis Pat” krenuli preko Jadrana.

Iako je „Mis Pat” bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade, te noći je na njega ukrcano oko 70 ljudi. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo, a u brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, dok se ostali vode kao nestali", piše u optužnici.

"Sve ovo je davno bilo"

Mirko T. Fuštić iz Bara, kapetan Lučke kapetanije u Baru, kazao je da je sve ovo davno bilo. Sudija Tabaš ga je podsjetio da ga je telefonom kontaktirao jedan od optuženih u vezi sa preregistracije broda “Mis Pat”.

“Sjećam se da me telefonom pozvao Nikaljević, raspitujući se da li može da promijeni namjene za prevoz putnika. To je davno bilo, prije 10-15 godina. Tražio je promjenu namjene čamca ali nije rekao o kakvom se čamcu radi.

Rekao sam da može da se izvrši prenamjena za privrednu - prevoz robe, putnika i ribolov, neprivrednu djelatnost - to je sport i zabava, te za državne organe, policiju, carinu i lučku kapetaniju. Namjenu opredjeljuje vlasnik čamca i ide po zahtjevu stranke”, kazao je Fuštić.

"Mislim da sam ja obavio tehnički pregled broda, jer je to bio prvi upis, a ta dokumentacija se nalazi u lučkoj kapetaniji"

Sudija Tabaš je podsjetio ovog svjedoka da ranije u sudskom procesu u Osnovnom sudu u Baru nije rekao da ga je pozvao Nikaljević, i da se nije predstavio.

“Ni sada ja ne tvrdim da je to bio Joko Nikaljević. Mislim da se zvao Nikaljević, ali ni sada ne tvrdim. Dobijam na hiljade poziva sa sličnim zahtjevom i ne mogu da popamtim sve ta imena, zato ne mogu da isključim tu mogućnost da me zvao Nikaljević”, kazao je svjedok.

Na pitanje branilaca optuženih advokata Dejana Vukšića i Milića Mirovića, svjedok je rekao da misli da je tražio prenamjenu za prevoz putnika i da je čuo za brod “Mis Pat”.

“Čuo sam jer je registrovan u lučkoj kapetaniji u Baru, a vidio sam ga jer je bio vezan u marini u Baru. Mislim da sam ja obavio tehnički pregled broda, jer je to bio prvi upis, a ta dokumentacija se nalazi u lučkoj kapetaniji. “Mis Pat” je registrovan 1998. za ribarenje, a došao je iz SAD, a uvezao ga je Nikolić iz Kotora."

“Da li mogu dva broda da nose isto ime”, pitao je advokat Mirović.

“Ne mogu. Čamac i brod nije isto, ogromna je razlika. U principu za čamac nije obavezno ime, već samo oznaka od slova i brojeva. Ime može da ima, ali i nema mora za čamac, već samo oznaku. Može da se desi da dva čamca imaju isto ime ali su oznake različite”, tvrdi Fuštić.

"Nezakonit sudski postupak"

Okrivljeni Nikaljević je kazao da je prodao brod tako da nije došlo do preregistracije broda. Advokat Zdravko Begović, branilac optuženog Balja Ramadana, smatra da je ovo nezakonit sudski postupak jer je Fuštiću kada je svjedočio u Osnovnom sudu u Baru, najprije pročitana izjava Nikaljevića, te da je tek tada dao iskaz.

Brod “Mis Pat” je registrovan 1998. godine za ribarenje, a došao je iz Sjedinjenih Američkih Država

Advokat Begović je u ime svih branilaca predložio da se iz spisa predmeta izdvoji iskaz Fahri Š. Muse, koji je svjedočio uz prevodioca - sudskog tumača za romski jezik.

Branilac smatra da je nezakonito pozivati se na iskaz ovog svjedoka iz istražnog postupka jer tada nije bio upozoren da može svjedočiti na maternjem romskom jeziku.

Suđenje se nastavlja 12. marta.

Brod “Mis Pat” je registrovan 1998. godine za ribarenje, a došao je iz Sjedinjenih Američkih Država. Nesreća se desila u ljeto 1999.

Fotografije nema u spisima

Milojka B. Radoman, pravnica zaposlena u lučkoj kapetaniji u Baru za registraciju brodova, izjavila je na suđenju da je “Mis Pat” oznake BR 722 upisan u registar kapetanije u vrijeme kada se ona nalazila na dužem bolovanju.

“Motorni čamac Mis Pat” je bio upisan na Aleksandra Nikolića 1995. sa namjenom za ribolov"

“Motorni čamac Mis Pat” je bio upisan na Aleksandra Nikolića 1995. sa namjenom za ribolov. Kada se radi o čamcu, prilikom registracije daje se oznaka kao u ovom slučaju BR 722, i to daje lučka kapetanija u Baru, dok je ime fakultativno i može da postoje dva ista imena za čamac, ali su im različite oznake.

Dok za brod se daje samo ime i ne mogu biti dva ista imena i nemaju oznake. U spisima predmeta za ovaj motorni čamac prilikom upisa “Mis Pat” nema fotografije i to nije praksa.

Preporučujemo za Vas