Ljubanović: Svi odgovorni što Sveti Stefan ne radi

Prijave protiv Vladinih funkcionera su podnijeli, jer su, kako tvrde, Restis grupi omogućili i izbjegavanje odgovornosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 17:48h

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Ljubanović odbacio je navode o svojoj krivičnoj odgovornosti, za koju ga tereriti Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

“Stiče se utisak u poslednje vrijeme da je sasvim nepotrebno u Crnoj Gori postojanje državnog tužilaštva, policije i sudova, pa predlažem, da u cilju smanjenja troškova na državnom nivou, sasvim ugasimo ove institucije, jer je očigledno da je MANS preuzeo sve njihove nadležnosti, pa ih čak i prevazišao. Pomalo jedino zabrinjava nestručnost i nekvalifikovanost zaposlenih u ovoj nevladinoj organizaciji koji žele da podnesu krivičnu prijavu protiv mene, jer sam navodno javno izjavio da ću učiniti sve, makar to bilo i nezakonito da se Sveti Stefan otvori“, naveo je Ljubanović u pisanom regovanju.

On je ukazao da član 48 Zakona o lokalnoj samoupravi janso kaže da odbornik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izneseno mišljenje ili glasanje u skupštini.

“Drugo, čak i ukoliko sam to rekao, što eksplicitno ne odbacujem, mada ne potvrdjujem tačnost citirane izjave, kao neko ko je čitav radni vijek proveo u turizmu, smatram da je otvaranje Svetog Stefana od neprocjenjive važnosti za crnogorski turizam i lično smatram da je do toga već trebalo da dođe i da svi snosimo dio odgovornosti. Ukoliko sam i rekao da treba sprovesti sve neophodne radnje da se to dogodi, pa makar metaforički one bile i nezakonite, to samo potvrđuje moju želju kao čovjeka koji je život posvetio ovom gradu da se najvažniji crnogorski brend što prije ponovo vrati na turističku kartu svijeta", naveo je Ljubanović i dodao:

"Želim da poručim svim “stručnjacima” iz MANS-a da se ne ponašaju “kao da su pali s’ Marsa”"

“Na kraju želim da poručim svim “stručnjacima” iz MANS-a (jer je očigledno da su oni obučeni da reaguju na svim poljima), da se ne ponašaju “kao da su pali s’ Marsa”, već da svoju energiju usmjere na krucijalna pitanja, koja će svim građanima Crne Gore omogućiti bolji i kvalitetniji ambijent za život i rad. Ukoliko se budvanskim odbornicima oduzme i pravo da iznose javno svoja mišljenja, možda u redovima MANS-a već imaju pripremljene kadrove koji bi mogli da nas, po hitnom postupku zamjene!", zaključio je Ljubanović.

Krivične prijave protiv funkcionera Vlade i Opštine Budva

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je krivične prijave protiv bivših i sadašnjih visokih funkcionera Vlade i Opštine Budva, zbog sumnje da su na organizovan način prekršili zakone, kako bi Restis grupi omogućili sticanje profita.

Iz MANS-a su saopštili da su Specijalnom državnom tužiocu podnijeli prijave protiv Vladinih funkcionera, jer su, kako tvrde, Restis grupi omogućili i izbjegavanje odgovornosti za kršenje ugovorima preuzetih obaveza.

Oni du naveli da su prvom prijavom, koja se odnosi na davanje u zakup hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, između ostalog, obuhvaćeni bivši ministri turizma i ekonomije, Predrag Nenezić i Branimir Gvozdenović. Njom su obuhvaćeni i sadašnji ministar turizma, Predrag Sekulić, kao i bivši glavni inspektor za zaštitu prostora, Nataša Brajović.Iz MANS-a su kazali da se prva prijava odnosi i na bivšeg gradonačelnika Budve, Rajka Kuljaču i nekadašnje potpredsjednike, Lazara Rađenovića i Milenka Medigovića, kao i sekretara za urbanizam Zlatka Dragovića.

MANS očekuje hitnu istraguMANS očekuje da Specijalni tužilac za korupciju i organizovani kriminal pod hitno otvori istragu u vezi ta dva posla, kako bi se što prije utvrdila odgovornost ključnih igrača i dobio odgovor na pitanje gdje su završile stotine miliona EUR investicija, kao i da li se neko i koliko ugradio u te privatizacione poslove.Iz Restis grupe su ranije saopštili da su optužbe MANS-a dio koordinirane kampanje protiv investitora koji je donio na stotine miliona eura Crnoj Gori. Oni su, kako su naveli, šokirani količinom laži koje MANS širi u dobro koordiniranoj akciji.

Zbog čega je Sveti Stefan pet godina zatvoren?Predstavnicima MANS-a zanimljivo je što se pored “tih stotina miliona eura” koje su unijeli u Crnu Goru, kompanija Adriatik properties /Adriatic properties/ dodatno zadužuje kod banaka kako bi finansirala tu investicuju i pritom zahtijeva da se smanji cijena zakupa.

“Bilo bi dobro da čujemo zbog čega je Sveti Stefan već pet godina zatvoren, ukoliko je strateški partner uložio baš toliko novca”, ocijenili su iz MANS-a. Oni smatraju da je došlo vrijeme da se svedu računi i da neko konačno u Vladi preuzme odgovornost za loše odluke koje za rezultat imaju zatvorene hotele, uništene fabrike, otpuštanje radnika i devastaciju resursa države.

Galerija

Bonus video: