Hiljade snimaka i sati Milana Dobrilovića o Herceg Novom

Samouki fotograf i kamerman Milan Dobrilović već 30 godina neumorno bilježi sva dešavanja u gradu
564 pregleda 0 komentar(a)
Milan Dobrilović, Foto: Slavica Kosić
Milan Dobrilović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.01.2012. 18:59h

Dokumentarni 20-minutni film “Mato Vučetić – gradu od skalina” novo je ostvarenje Milana Dobrilović koji više od trideset godina druguje sa kamerom i fotoaparatom bilježeći sva dešavanja u Herceg Novom i njegovom zaleđu.

“Kroz priču o Matu Vučetiću koji je sa ocem Petrom bio jedan od osnivača hercegnovskih mažoretki, član Gradske muzike i ansambla 'Bokelji' želio sam da ispričam priču o Prazniku mimoze koji i sam pratim od osamdesetih godina prošlog vijeka”, kaže Dobrilović.

Pored sopstvenih snimaka koristio je i arhivske snimke dobijene od Turističke organizacije grada. Autor je i desetak spotova hercegnovskih pjevača i grupa, a najdraži mu je fešta mimoze sa najstarijom još aktivnom novskom grupom “Exodusi”.

Ovaj samouki kamerman i fotograf , zaposlen u Jadranskom brodogradilištu, znanje je sticao u Televiziji Sky sat, ali učeći uvijek kada se ukazala prilika i potreba. U svojoj arhivi ima hiljade sati snimljenog materijala - sopstvenog, ali i ustupljenog, o cvijetnoj fešti koja se u Herceg Novom održava 43. put, ali i o drugim dešavanjima u gradu. Oku njegovog fotoaparata i kamere rijetko izmakne kakav lijep motiv na moru, koji je, kaže, njegova najveća ljubav, ali i na ulici, plaži, planini ili nekom od sela u zaleđu. Na YouTubeu je preko 400 njegovih video zapisa.

Na Facebooku Milan je napravio grupu Herceg Novi - grade od skalina sa preko 20.000 fotografija. Kaže da su mu najdraži komentari Novljana koji žive daleko od svog grada, koji ističu da uz jutarnju kafu obavezno pregledaju nove snimke i bar nakratko ublaže nostalgiju za Herceg Novim.

Dobrilović ima preko 50 hiljada fotografija. Većina je njegovo djelo, ali je dobio i brojne fotografije iz porodičnih albuma poznatih i starih novskih porodica koje su mu posebno dragocjene.

Neumorni “bilježnik” lijepih događaja ovih dana priprema se da kao i prethodne tri decenije kamerom i fotoaparatom isprati sve događaje na Prazniku mimoze.

Bonus video: