savjet stomatologa

Kod zubara nikad "praznog stomaka"

U krajnju ruku nemojte raditi ništa fizički ili stresno, bar sat vremena prije odlaska stomatologu. Tih sat vremena odmora organizmu znače mnogo
802 pregleda 0 komentar(a)
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2012. 09:57h

Svi dobro znamo da su posjete stomatologu često neprijatne. I sam autor teksta bi takođe želio da kaže da se raduje posjeti kolegama ali, na njegovu žalost, to ipak nije istina.

Kako nam psiha s jedne strane govori da treba da izbjegnemo neprijatne situacije, tj. posjete stomatologu, a s druge zdrav razum nas tjera da, zarad zdravlja zuba i zdravlja uopšte, ipak odemo na zakazan termin, to vam u lakšem podnošenju posjete stomatologu mogu pomoći nekoliko trikova pomoću kojih će te posjete izgledati mnogo prijatnije.

Odmor – naš organizam drugačije djeluje na spoljašnje nadražaje kada je umorno i iscrpljeno (što fizičkim, što psihičkim zamorom).

Umoran organizam je mnogo osjetljiviji od zdravog i odmornog tijela, tako da je preporuka da svoje posjete stomatologu zakazujete rano ujutru ili, ako imate naviku poslijepodnevne dremke, u popodnevnim satima.

U krajnju ruku nemojte raditi ništa fizički ili stresno, bar sat vremena prije odlaska stomatologu.

Tih sat vremena odmora organizmu znače mnogo.

Obroci – kod stomatologa nikada ne idite praznog stomaka.

Prvo, zbog niskog nivoa glukoze u krvi, postajete nadražljiviji nego obično; drugo, lučenje pljuvačke je pojačano kada ste gladni, što otežava rad stomatologu; treće, neke intervencije se ne preporučuju “na prazan stomak” (kao npr. vađenje zuba), jer postoji povećana sklonost ka kolabiranju.

Obroci bi trebalo da budu lagani kako sama hrana ne bi previše nadraživala stomak, te samim tim nadraživala i vas same.

Ljekovi – ukoliko imate izraženu fobiju od stomatologa, ne bi bilo loše da popijete neki lijek za smirenje.

Jedna tablete bensedina ili diazepama će završiti posao.

S druge strane, ukoliko planirate da vadite neki zub, 7 dana prije intervencije ne smijete piti aspirin, andol, anbol, midol, acetisal i tome sl., zbog posljedičnog produženog krvarenja.

I na kraju, ukoliko mislite da će vaša intervencija biti bolna ili jednostavno ne želite ni da rizikujete da li jeste ili nije, slobodno tražite od stomatologa da vam da anesteziju.

Preporučujemo za Vas