Najdepresivnija pjesma na svijetu

Pjesma je nastala 1933. godine, a snimljena je 1935. godine i nosila je naziv Szomorú vasárnap (Tužna nedjelja)
881 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 13:01h

Kod „mladih“ u Bloku 5 se odomaćio izraz Kameron kad se govori o dijazepam tabletama. Šifrovano ime je posljedica igre riječi tako da je dijazepam kao nadimak dobio dio imena poznate glumice Kameron Dijaz. Tablete za smirenje su nekom poslužile kao inspiracija, što nije baš čest slučaj. Međutim, stanje napetosti i depresija nisu daleko od kreativnosti.

Mađarski pijanista i kompozitor Šereš Reže autor je najdepresivnije pjesme na svijetu, odnosno "Hungarian suicide song" kako su je kasnije krstili. Pjesma je nastala 1933. godine, a snimljena je 1935. godine i nosila je naziv Szomorú vasárnap (Tužna nedjelja).

Pjesma je ubrzo postala poznata, čak toliko da je 1941. godine snimljena u izvođenju Billie Holiday, a tad se rađa i urbana legenda da se dešavaju samoubistva uzrokovana melodijom kompozicije.

Korak ispred svih otišao je Zvonko Bogdan, koji je takođe snimio pjesmu Tužna je nedelja i to sa stihovima velikog melanholika Sergeja Jesenjina

Autor je napisao pjesmu u periodu Velike krize dok je boravio u Parizu, strahujući za sudbinu Mađarske u kojoj se već osjećao fašistički pokret. Spekuliše se da li je lično stanje ili stanje cijelog svijeta doprinijelo da pjesma bude izuzetno melanholična.

Uprkos raznim nagađanjima, nema zvanične potvrde da je pjesma zabranjivana zbog izazivanja samoubilačkih nagona, ali je BBC zabranio emitovanje verzije Billie Holiday, navodno zbog lošeg uticaja na moral za vrijeme rata.

Šereš Reže je bio Jevrej i preživio je nacistički logor radeći kao cirkusant na trapezu. Godine 1968. iz drugog pokušaja uspio je da izvrši samoubistvo, iako u formi vica postoje nagađanja da je pokušavo samoubistvo više od dva puta i to da je jednom prilikom ležeći na šinama čekao voz koji nije došao jer je par kilometara prije tog mjesta već neko skočio pod voz.

Fama takođe vlada i na ovim prostorima, pa postoji legenda da je pjesma zabranjena na Radio Subotici zbog povećanog broja samoubistava

Nije samo Billie Holiday snimila pjesmu po melodiji koju je napisao Šereš Reže, između ostalih pjesmu Gloomy Sunday su izvodili Serge Gainsbourg, Sinead O'Connor, Bjork i Portishead.

Korak ispred svih otišao je Zvonko Bogdan, koji je takođe snimio pjesmu Tužna je nedelja i to sa stihovima velikog melanholika Sergeja Jesenjina koji je kao i Šerež Reže život završio tragično.

Fama takođe vlada i na ovim prostorima, pa postoji legenda da je pjesma zabranjena na Radio Subotici zbog povećanog broja samoubistava, dok godine Zvonka Bogdana obaraju sve takve teorije.

Zloupotreba lijeka za smirenje neće donijeti ništa dobro ako ne računamo obagećenje jezika šifrovanim žargonskim riječima kao što su Kameron i Bendžos (Bensedin). Pravi lijek za depresiju, napetost i melanholiju mogu da pronađu jedino ljudi koji se nalaze u takvom stanju. Ukoliko se ne trgnu i umjesto vremena provedenog u tmini sa cigaretom i kafom ne iscijede pomorandžu, navuku osmijeh i podignu roletne, nekima džabe i da im u sobu uđe prava Kameron Dijaz.

Bonus video: