Kankaraši vjeruju da je riječ o dvostrukom ubistvu

Tomaševa smrt nastupila je uslijed razaranja po život važnih moždanih centara zbog preloma kostiju lobanje, dok je Milka ustrijeljena vatrenim oružjem u glavu
457 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 20:13h

Porodice Kankaraš i Aligrudić preuzele su posmrtne ostatke Tomaša i Milke koji su nestali 27. jula 1969. godine a čije kosti su speleolozi sasvim slučajno pronašli u avgustu 2010. godine u jami, koju mještani zovu Golubnjača, u golijskom selu Javljen, četrdesetak kilometara od Nikšića.

Tek nakon godinu i po od pronalaska kostiju DNK analiza je potvrdila da je riiječ o Tomašu Kankarašu (32) i njegovoj vjerenici Milki Aligrudić (23), mada su porodice nesretnih vjerenika, koji su u septembru te godine kada su nestali trebalo da se vjenčaju, od početka znale da su pronađene kosti pripadale njihovim najmilijim.

Nikada nećemo odustati od toga da saznamo istinu pa makar još 42 godine radili oko toga

Tomašev bratanić Janko, nakon preuzimanja kostiju, kazao je novinarima da izvještaj tužilaštva još nije stigao i da ga očekuju narednih dana.

"Dobili smo samo DNK analizu koja je potvrdila da je riječ o Milki i Tomašu i izvještaj patologa prof. dr Miodraga Šoća u kome stoji da je Tomaševa smrt nasilnog porijekla i da je nastupila usljed razaranja po život važnih moždanih centara zbog preloma kostiju lobanje, dok je Milka ustrijeljena vatrenim oružjem u glavu", kazao je Janko.

Priče o navodnom ubistvu i samoubistvu smetaju porodici

Priče o navodnom ubistvu i samoubistvu smetaju porodici Kankaraš jer oni su više nego sigurni da je riječ o dvostrukom ubistvu, a za takve tvrdnje imaju, kako kažu, više nego dovoljno razloga.

"Toga dana kada su nestali viđeni su u Goliji kako čekaju ne na mjestu koje je određeno kao autobusko stajalište. Šta su i koga čekali ne znamo. Tu su viđeni do same noći. Naša rođaka, pokojna Danica Kankaraš, uvijek je tvrdila da je pred sami sumrak iz tog pravca, baš na mjestu gdje su oni i viđeni da stoje i čekaju, čula jedan pucanj, što se danas i potvrdilo kao tačno".

Janko Kankaraš

"Kada je vođena istraga, ne znam da li namjerno ili nenamjerno, mada to nije ni bitno, inspektor koji je vodio istragu sa policijom i grupom mještana konstatovao je da niko kod te jame nije dolazio. Takođe je malo začuđujuće zašto je pretraga toliko kratko trajala. Mislim da je prosto nevjerovatno da se u to vrijeme pretraga oko nestanka jednog policijskog službenika tako brzo završi", kazao je Janko.

Ono što je porodici čudno je i činjenica da se veoma brzo nakon Tomaševog i Milkinog nestanka pronijela priča da su viđeni u Parizu. Pronalazak njihovih kostiju u jami koja je kilometar udaljena od Tomaševe rodne kuće govori koliko su te priče bile daleko od istine.

TV Vijesti, Darko Bulatović

"Brzo se pronijela priča od strane policije da su njih dvoje viđeni kako su prešli granicu i stalno je ta priča o njihovom odlasku u inostranstvo potkrepljivana nekim novim navodnim činjenicama. Pa je tako konobarica iz Avtovca navodno vidjela momka i djevojku koji su to veče došli u Hercegovinu i navodno otišli dalje, a stizale su i nepotpisane razglednice iz Pariza. Sve ukazuje na to da je njihovo ubistvo bilo dobro isplanirano“, sa teškim uzdahom kazao je Janko.

Vjeruju da postoji neko ko zna pravu istinu

Njegov otac Stevan jedva je skupio snage da se obrati novinarima.

"Teško je objasniti kako se čovjek danas osjeća. To jedino shvata onaj ko isto doživi... Ovo se nije moglo uraditi a da nije prethodno smišljeno. Ako nije bilo tragova do jame toga dana, odakle su se poslije našli kosturi u njoj. Pretres oko jame je vršen samo toga dana i zakazan je za naredni dan kada je inspektor iz Nikšića kazao da će pretražiti dva-tri sela i da će sve ispitati. Seljaci, njih preko 20, sakupili su se i čekali ga cio dan, ali niko iz policije se nije pojavio. Samo je meni došao telegramski poziv da dođem u Nikšić, u SUP. Kada budem malo sređeniji i raspoloženiji, pričaću ko me sve u to vrijeme ispitivao u Nikšiću i u Podgorici i ko mi je kazao da su u bjekstvu. Brzo je prekinuta pretraga a danas se pokazalo koliko je ta priča o bjekstvu bila istinita", jedva je uspio da progovori Stevan.

Sa strane su stajala njegova dva brata Mišo i Mašan i bratanić Danilo, kao i nekoliko rođaka.

"Kada bismo znali razlog zašto su ubijeni, onda bismo bili blizu toga i ko je to uradio. Ali, nikada nećemo odustati od toga da saznamo istinu pa makar još 42 godine radili oko toga. Nadam se da ima nekog ko je živ i ko zna nešto o tome i da će se nakon svega ovoga ipak javiti da nam nešto kaže o tome. A ako nije živ, valjda je ispričao nešto nekom svom. Vjerujem da postoji neko ko zna pravu istinu o njihovoj smrti i da će proraditi njegova savjest pa da će reći šta zna o svemu", ubijeđen je Janko.

U subotu od 10 do 12.30 časova porodica Kankaraš prima saučešće u gradskoj kapeli u Nikšiću, a zatim će kosti sahraniti u grobnici na Krscu, dok će Milkini ostaci biti sahranjeni rodnoj Zeti.

Galerija

Bonus video: