Umrla japanska umjetnica, autorka kostima u Kopolinom filmu "Drakula"

Godine 1993. Išioka je dobila Oskara za kostimografiju u filmu "Brem Stoker's Drakula" Frensisa Forda Kopole
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 10:18h

Japanska umjetnica Eiko Išioka, čuvena pored ostalog po kostimografiji u filmu "Drakula" Frensisa Forda Kopole, za šta je dobila i Oskara, umrla je u 74. godini od raka pankreasa, javili su danas japanski mediji.

Išioka je godinama živjela u Njujorku, ali se prošle godine vratila u Tokio gdje se liječila. Ona je umrla 21. januara, javila je TV stanica HNK pozivajući se na izjavu njenog njujorškog agenta.

Svestrana umjetnica, Išioka je dobitnica brojnih priznanja u brojnim oblastima umjetnosti, pored ostalog i nagrade za umjetnički doprinos na filmskom festivalu u Kanu 1985. za rad na filmu "Mišima" Pola Šredera, dok je 1987. dobila Gremija za najbolji omot za ploču "Tutu" džez muzičara Majlsa Dejvisa.

Godine 1993. dobila je Oskara za kostimografiju u filmu "Brem Stoker's Drakula" Frensisa Forda Kopole.

"Kao i svi veliki umjetnici, Eiko se ne interesuje samo za svoju kulturu, već istražuje i brojne druge i zahvaljujući tome uspijeva da stvori djela jedinstvene mješavine", rekao je jednom prilikom Kopola o japanskoj umjetnici.

Išioka je radila i video spot "Cocoon" za islandsku pjevačicu Bjork, kao i svečane kostime za otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Bonus video: