Objavljen treći dio biografije Ingmara Bergmana

Struktura romana je originalna, sastavljena od četiri-pet intimnih razgovora sa razlličitim ljudima na istu temu, komponovanih u različitim vremenskim okvirima
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 08:37h

Knjiga švedskog reditelja Ingmara Bergmana "Razgovori u četiri oka", završnica trilogije o porodici i djetinjstvu tog umjetnika, objavljena je na srpskom jeziku u izdanju izdavačke kuće “Geopoetika”, prenosi Beta.

Direktor te izdavačke kuće Vladislav Bajac rekao je da je novi roman možda "najdrastičniji" dio trilogije, jer Bergman u tom dijelu opisuje nevjerstvo svoje majke u konzervativnoj zajednici početkom 20. vijeka.

Bajac je dodao da je struktura romana originalna, sastavljena od četiri-pet intimnih razgovora sa razlličitim ljudima na istu temu, komponovanih u različitim vremenskim okvirima.

"Priču o surovosti konzervativnog društva u kome se teško nalazi razumijevanje za nevjerstvo udate žene, moramo nadoknaditi i dovoljno čudnom činjenicom da je autor na njenoj strani", rekao je Bajac.

Bajac je dodao da je Bergman primjer neprolazne vrednosti, jedan od nekolicine 20. vijeka koji su ostali avangarda u modernosti, zbog pristupa, ali i literarne vrijednosti.

"Bergman jeste jedan od tih autora i mislili smo da je divno i originalno da objavimo sve tri knjige, jer se pokazalo da imamo podršku u stavu da je to jedan od najozbiljnijih i najkvalitetnijih literata 20. vijeka". rekao je Bajac.

“Geopoetika” je ranijih godina objavila prva dva dijela Bergmanove biografije ("Rođeni u nedelju" i "Najbolje namere"), koja je u Švedskoj objavljena kao jedinstven roman.

Bonus video: