"Pranje" miliona preko Banjaluke

Juče je pročitana optužnica dostavljena od tužilaštva za organizovani kriminal iz Beograda podignuta protiv Darka Šarića i još 19 osoba
55 pregleda 0 komentar(a)
dusko saric, Foto: Beća Čoković
dusko saric, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 27.01.2012. 09:11h

Čitanjem pisanih dokaza i predlaganjem novih u okviru dopune dokaznog postupka pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević, juče je nastavljen glavni pretres Pljevljacima Dušku M. Šariću (33) zbog stvaranja kriminalne organizacije, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga i produženog krivičnog djela pranja novca i Jovici S. Lončaru (49) zbog pranja novca u produženom trajanju.

Pročitana je optužnica dostavljena od tužilaštva za organizovani kriminal iz Beograda podignuta protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog „udruživanja radi vršenja krivičnih djela i neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga“.

Poseban osvrt je dat na Mirka Kneževića koji je optužen u tom predmetu, a koji je na prethodnom glavnom pretresu u bjelopoljskom Višem sudu svjedočio u postupku koji se vodi protiv Duška Šarića i Lonča ici protiv mlađeg Šarića i Lončara Knežević označen kao član kriminalne grupe Darka Šarića u postupku koji se vodi pred sudom u Beogradu. Knežević je na saslušanju u bjelopoljskom Višem sudu tvrdio da nikada nije bio član kriminalne grupe, te da je u odnosu na njega postupak razdvojen i tereti se za krivično djelo “pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela“.

Prihvaćen je predlog advokata Vladimira Jankovića, jednog od branilaca Duška Šarića, da se pribavi prepis procesnog rješenja, ukoliko je donijeto, kojim je krivični postupak razdvojen prema Kneževiću u odnosu na krivični predmet koji se pred sudom u Beogradu vodi protiv Darka Šarića i njegove kriminalne grupe.

Vijeće je prihvatilo predlog zamjenika specijalnog tužioca Milosava Veličkovića da se od Okružnog suda u Banjaluci pribavi presuda donijeta prekjuče, odnosno 25. januara za Ljuba Mrđana koja je donijeta na osnovu Sporazuma o priznanju krivice kojom je osuđen na pola godine zatvora zbog produženog krivičnog djela „pranje novca“. Mrđan je bio izvršni direktor u banjalučkom preduzeću “Agrokop“, vlasništvo Zorana Ćopića.

Sa deviznog računa Matenika kod Hipo Alpe Adria banke AD Podgorica transferisana su novčana sredstva u korist “Agrokopa“

Sa deviznog računa Matenika kod Hipo Alpe Adria banke AD Podgorica transferisana su novčana sredstva u korist “Agrokopa“.

Tužiočevom predlogu usprotivio se branilac Lončara advokat Vladimir Gajić navodeći da je presuda zasnovana na sporazumu o priznanju krivice i da kao takva ne može imati „dokaznu snagu“ u postupku protiv njegovog klijenta.

Braniocima okrivljenih dostavljeni su CD sa izvještajima Centralne, Hipo Alpe Adria i Prve banke, kako bi se na narednom suđenju koje je zakazano za 28. februar izjasnili u vezi s njihovom sadržinom.

Duško Šarić i Jovica Lončar se terete da su se udružili u periodu od 24. jula 2006. do 28. februara prošle godine da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom „neovlašćene proizvodnje držanja i stavljanja u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način u ukupnom iznosu 21.353.879 eura.

ĆOPIĆ bio važan saradnik Darka Šarića

Snimljeni telefonski razgovori između Zorana Ćopića, optuženog za milionsko pranje kokainskog novca i Darka Šarića, odbjeglog narko-bosa, dokazuju da je Ćopić bio značajan Šarićev konsultant u njegovim poslovima pranja novca, izjavio je specijalni tužilac Republike Srpske Slobodan Ćelić. On je to rekao u nastavku suđenja Ćopiću pred Sudskim vijećem Posebnog odeljenja banjalučkog Okružnog suda, pišu jučerašnje banjalučke "Nezavisne novine".

Specijalno tužilaštvo RS je iznijelo dokaze među kojima je juče preslušano više telefonskih razgovora koje je Ćopić vodio sa svojim saradnicima, u februaru 2009. godine a, kako se navodi, najzanimljiviji su oni sa Šarićem, iz kojih se moglo zaključiti da je Ćopić bio daleko više od običnog saradnika, piše list.

U ostalim telefonskim razgovorima takođe se uočavaju Ćopićevi kontakti s osobama poput Nebojše Jestrovića, koji je za pranje kokainskog novca optužen pred Višim sudom u Beogradu, te kako ova dvojica dogovaraju isplate novca ne spominjući detalje isplate, jer su, prema mišljenju Specijalnog tužilaštva RS, obojica znala odakle isplata dolazi.

Prema ocjeni tužioca Ćelića, Ćopićev "Agrokop" iz Banjaluke i bijeljinska Šećerana su kao zdrave firme trebalo da posluže za pranje novca Šarićeve narko grupe. Inače, optužnica Specijalnog tužilaštva RS tereti Ćopića da je oprao veću količinu novca od prodaje droge narko-bosa Darka Šarića. Navodi se da je to činio od 2008. do polovine 2010. godine, udruženo i s više osoba.

Ćopiću je odlukom banjalučkog Okružnog suda zbog ovog krivičnog postupka blokirana imovina vrijedna više od 20 miliona maraka.

Bonus video: