Raduloviću će se ponovo suditi: Ne mogu dvojica u zatvor zbog istih pištolja

Odluku nikšićkog Osnovnog suda, kojom je Radulović osuđen na godinu zatvora, ukinulo je vijeće koje su činile sutkinje Evica Durutović i Dragica Vuković i sudija Miroslav Bašović
477 pregleda 10 komentar(a)
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.05.2018. 06:16h

Nikšićaninu Ranku Raduloviću (58) ponovo će se suditi zbog nedozvoljenog oružja, jer sudijama podgoričkog Višeg suda nije jasno kako su i on i Ratko Martinović osuđeni zbog istog oružja.

Odluku nikšićkog Osnovnog suda, kojom je Radulović osuđen na godinu zatvora, ukinulo je vijeće koje su činile sutkinje Evica Durutović i Dragica Vuković i sudija Miroslav Bašović.

Oni su uvažili žalbe Radulovićevih branilaca, advokata Miloša Vuksanovića i Dragoljuba Đukanovića i ocijenili da je prvostepena presuda zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka.

Sudije su u obrazloženju napisale da je apsolutno nejasno kako su, u dva odvojena postupka, za nelegalno držanje istog oružja i municije, osuđeni Radulović i Martinović: "Takođe je nejasno kako je prema oba optužena izrečena mjera bezbjednosti oduzimanja, i to istog oružja i municije, a posebno kod činjenice da je Martinoviću ta mjera izrečna presudom od 4. 4. 2017, a Raduloviću presudom od 18.12. 2017. godine", piše u obrazloženju.

Advokat Vuksanović kazao je "Vijestima" da je odbrana zadovoljna što je Viši sud u uvažio njihove navode iz žalbe: "I vrlo jasno identifikovao brojne povrede koje je Osnovni sud u Nikšiću počinio prilikom donošenja prvostepene presude. Ponovno suđenje određeno je za 28. maj, i vjerujem da će nakon nanovo sprovedenog dokaznog postupka odluka suda biti u skladu sa dokazima, koji nesumnjivo potvrđuju tezu odbrane da optuženi Radulović nije počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret", rekao je Vuksanović.

Radulović je uhapšen krajem juna 2017. u Nikšiću, a policija je saopštila da su tokom višemjesečne istrage prikupili dokaze da je on 11. oktobra 2016. organizovao prenošenje oružja i municije od mjesta Slano ka Nikšiću. Sumnjiče ga da je krivično djelo počinio u saizvršilaštvu sa sugrađanima Darkom Vickovićem (38) i Ratkom Martinovićem (37). Martinović je uhapšen istog dana kada je policija na Slanom zaustavila automobil u kom je bio sa Radulovićem i Radošem Petrušićem (41). Inspektori su tada u vozilu pronašli tri pištolja i 70 metaka za pištolj i dva pancira.