Zbog ranjavanja Olivere Lakić saslušani Bušković i njegovi "fudbaleri"

Saslušano je više desetina osoba sa kriminalnom prošlošću, inspektori pregledaju snimke sa nadzornih kamera
163 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2018. 05:25h

Policija još nije otkrila ko je pucao u Oliveru Lakić, novinarku “Vijesti”, ali tvrde da čine sve da to urade.

Iz Uprave policije “Vijestima” su nezvanično saopštili da su zbog ranjavanja novinarke Lakić saslušali više desetina osoba koje imaju kriminalnu prošlost.

Pred inspektorima Odsjeka za krvne delikte izjavu je dao i Ivan Bušković, osuđivan zbog prebijanja novinarke Lakić 2012. godine. Inspektori su saslušali i nekoliko njegovih prijatelja, koji su tokom sudskog postupka zbog napada na Lakić, lažnim svjedočenjem pokušavali da obezbijede alibi Buškoviću.

Izvor iz istrage “Vijestima” je rekao da niko od njih nije zadržan nakon saslušanja, ali da provjeravaju njihov alibi.

Osim toga, policija je i juče pregledala snimke sa nadzornih kamera izuzetih iz dijela grada u kom Lakić živi. Kako bi utvrdili da li je napadač imao pomagače koji su pratili novinarku i eventualno mu javili kada je ona iz redakcije krenula ka kući, policija će pregledati snimke nadzornih kamera iz centra grada.

Inspektori su juče dolazili u redakciju “Vijesti”, kako bi razgovarali o ranjenoj novinarki, ali su upućeni na glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića.

Olivera Lakić ranjena je 8. maja oko 21 sat, ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Njoj je, nakon što je izašla iz automobila i krenula ka ulazu, prišla muška osoba i pucala joj u desnu nogu.

Lakić je juče iz Kliničkog centra otpuštena na kućno liječenje.

Prije tri noći ona je ranjena na istom mjestu na kom je pretučena 7. marta 2012. godine.

Zbog tog napada Ivan Bušković osuđen je na devet mjeseci zatvora, ali nije toliko ostao iza spuških rešetaka. Zakonom o amnestiji kazna mu je skraćena za četvrtinu, a nakon toga dobio je i zatvorski uslov, po kom mu je robija umanjena za dodatnih 10 dana.

Zbog lažnog svjedočenja vođena su dva sudska postupka protiv njegovih prijatelja. U podgoričkom Osnovnom sud 2015. godine na po tri mjeseca zatvora osuđeno je pet Buškovićevih svjedoka. Osuđeni su, jer su prikupljeni dokazi da su tzv. “fudbaleri” lažno na sudu tvrdili da je, u vrijeme napada na novinarku, Bušković sa njima igrao fudbal u sali “Kneževića” u naselju Zelenika.

Dvije godine kasnije zbog lažnog svjedočenja osuđeno je još osam njegovih “fudbalera”.

Lakićeva je od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada.

Prijetnje i napadi počeli su nakon serije njenih tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu i švercu cigareta.

Policija i ovog puta motiv traži u njenim tekstovima. U januaru, februaru i aprilu, Lakićeva je ponovo pisala o švercu cigareta. Nedavno je istraživala i nepostupanje pravosudnih organa tokom sudskog postupka vođenog protiv Rožajca Safeta Kalića, objelodanila je da tužioca Gruja Radonjića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da je počinio krivično djelo zelenašenje. Izvještavala je i o postupanju policijskog službenika Igora Živkovića, koji je radio na prijavnici Specijalnog policijskog tima (SPO) i, navodno, obavještavao Radonjića ko dolazi u njihove prostorije dok je trajala istraga protiv njega zbog sumnje da se bavio zelenašenjem. Lakić je pisala i o prijetnjama specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, ali i o tvrdnjama sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost (VNB) Veselina Veljovića koji je optužio neidentifikovane države regiona da protiv Crne Gore vode specijalni rat...

Političari da ne stvaraju neprijateljsko okruženje za medije

Političari i zvaničnici ne bi trebalo da stvaraju neprijateljsko okruženje za medije kroz svoje izjave i aktivnosti, moraju pokazati veći nivo tolerancije za kritičko novinarstvo i podržati različitost izražavanja i mišljenja u društvu.

To piše u jučerašnjem zaključku konferencije OEBS-a za Jugoistočnu Evropu u Strugi, u kom je osuđeno ranjavanje novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

“Šaljemo snažnu poruku podrške i solidarnosti Oliveri Lakić, zaposlenoj u ‘Vijestima’, i svim novinarima i medijskim poslenicima koji se suočavaju sa napadima, prijetnjama i zastrašivanjima u Crnoj Gori i Jugoistočnoj Evropi”, piše u zaključku konferencije.

Sa konferencije je poručeno da smatraju da bi svi “državni i nedržavni akteri” trebalo da prepoznaju da svaki napad na novinare ne krši samo prava tog novinara, već podriva i ‘pravo javnosti da zna’. Istakli su da napad na Lakić nije izolovana pojava:

“Gospođa Lakić primila je užasne prijetnje 2011, prebijena je prije šest godina, a bilo je još 25 napada i prijetnji usmjerenih na novinare i zaposlene ‘Vijesti’, kao i na imovinu od 2007. godine.”

Pozvali su sve crnogorske državne organe da obezbijede nezavisnu, efikasnu i brzu istragu ranjavanja Lakićeve i da se počinioci zločina, uključujući i nalogodavce, privedu pravdi:

“Podvlačimo da se mnogi novinari i medijski poslenici širom regiona Jugoistočne Evrope redovno suočavaju sa napadima, uključujući fizičke i onlajn prijetnje i zastrašivanja. Ipak, prečesto je postajala nekažnjivost i previše počinioca zločina protiv novinara i medijskih radnika u regionu nikada nijesu privedeni pravdi”.

Pažin: Neko mora da odgovara, novinarski fokus posebno značajan za istragu

Ministar pravde Zoran Pažin rekao je sinoć da je od posebnog značaja za istragu ranjavanja novinarski fokus Olivere Lakić.

Gostujući na TV Vijesti, u emisiji “Načisto”, Pažin je kazao da vjeruje da će se slučaj rasvjetliti do kraja i da se nada da će forenzička ispitivanja usmjeriti istragu u pravcu rješavanja:

“Nijedna mogućnost nije eliminisana, ali istraga ne ide u pravcu da se radi o privatnim obračunima. Od posebnog značaja za istragu je novinarski fokus Lakić”.

Pažin je rekao da je saglasan sa direktorom Vijesti Željkom Ivanovićem, da je ključno rasvjetliti slučaj u potpunosti, što znači pronaći i nalogodavce.

“Nisam od onih koji prihvataju odgovor da niko nije odgovoran. Ako se ne može utvrditi ničija odgovornost, onda je odgovoran onaj koji tvrdi da nema odgovornosti”, rekao je Pažin.

Ivanović je rekao da su Oliveru Lakić pokušali da ubiju zato što nije rasvijetljen slučaj iz 2011. i 2012. godine.

On je istakao da su sve sudije i tužioci koji su bili uključeni u slučajeve napada na novinare napredovali uprkos nedostatku rezultata.

Kazao je i da je vrlo zlokobna Đukanovićeva ocjena da su “Vijesti” fašistički medij “samo zato što pišu o poslovima njegovog sina sa Vladom”.

Pažin je kazao da smatra da pored Lakić i njene porodice, napad na nju najviše šteti Vladi Crne Gore i Milu Đukanoviću “prema kome su krenule neosnovane optužbe”.

Bonus video: