Šansa kakva se ne ispušta

"Valjda samo treba da na par takmičenja koja se boduju za Olimpijske igre prođem po kolo, dva i to je to", kazao je Marko Radulović.
190 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2012. 15:17h

Trebao je samo podstrek, dobio ga je od Svjetske džudo federacije (IJF), koja je objavila da je Marko Radulović u zoni putnika na Olimpijske igre u Londonu! Već šesti dan je ovaj 25-godišnji teškaš najvrjedniji na treninzima crnogorske reprezentacije.

“Dobio sam šansu koju ne smijem ispustiti. Valjda samo treba da na par takmičenja koja se boduju za Olimpijske igre prođem po kolo, dva i to je to. Sada sam na pripremama reprezenatcije u Nikšiću, na kojima je angažovan profesor za džudo iz Novog Sada, Petar Vukotić i znam da je zadovoljan mojim zalaganjem kako na jutarnjem treningu kondicije i snage tako i na večernjim tehničkim treninzima.

Baš danas je treningu prisustvovao i predsjednik Džudo saveza Veselin Grbović, koji me je obavijestio da će moj program pripreme biti u potpunosti ispoštovan. Od treninga, međunarodnih kampova, učešća na takmičenjima, ishrane... Baš sve uslove ću imati i moram u sljedećih pola godine dati sve od sebe”, kazao je za “Vijesti” Radulović.

A prije četiri godine Radulović je bio na listi putnika za Peking, sve do povrede ruke u saobraćaju. Odluka IJF-a, da Evropi da dodatnih 25 mjesta stavila je Radulovića na posljednje mjesto liste koja bi važila da nema više takmičenja. Ovako, treba zadržati rejting i pridružiti se reprezentativnom kolegi Srđanu Mrvaljeviću i maratonki Slađani Perunović na OI u Londonu.

“Bilo je nakakvih povreda, pa i razočarenja neodlaskom na kamp u Rusiju kojem sam se nadao nakon uspjeha u Sarajevu i Celju. Pauzirao sam i pao na to 25 mjesto, mada sam nakon osvojenog Evropskog kupa u Sarajevu i bronze u Celju bio među osam u Evropi. U međuvremenu sam bio u treningu ali ne takmičarskom i da me nijesu obavijestili o ovoj prilici, zasigurno ne bih ni došao na reprezentativne pripreme. Sada sam siguran da ću zadržati mjesto koje vodi u London, i čak mislim da ću napredovati nekoliko mjesta.

Jedini trenutni problem mi je nedostatak sparing partnera, jer na pripremama sada mogu samo da sparingujem sa teškašem Mladenom Mišurovićem i bivšim takmičarem, Slavkom-Saletom Markovićem koji dolazi da mi pomogne i zato sam mu neizmjerno zahvalan. No, biće i takmičenja i već 9. februara putujem za Beč po nove bodove. Biću učesnik svih najprestižnijih kampova i podizaću formu iz takmičenja u takmičenje do Londona”, optimista je superteškaš podgoričkog Kodokana.

Mrvaljević: Čekali smo čekali zvaničnu potvrdu

Iako su u Džudo savezu Crne Gore znali za listu i visok plasman Marka Radulovića na njoj, do juče o tome nije procurjela informacija.

“Željeli smo da dobijemo potvrdu i kada je to i zvanično došlo u Crnogorski olimpijski komitet, onda smo sa tim izašli pred javnost. Ipak, mi i nijesmo sumnjali u ispravnost te liste, zato smo sve preduzeli da Marko Radulović počne sa pripremama. I nije samo novost da je Radulović u zoni olimpijskih kvota, već da će već nakon Londona džudo biti i u ekipnom programu Olimpijskih igara. To je zvanično potvrđeno, s tim, da će ekipa od pet boraca morati da izbori olimpijske norme”, rekao je sportski direktor DŽSCG Dragan Mrvaljević.

Da li je tačno i da je izvjestan nastup Marka Radulovića u Londonu?

“Pa, jeste. IJF pravi tabele a mnogih vrhunskih džudista nema zato što iz zemlje po kategoriji nastupa jedan džudista. IJF je mimo rejtinga koji pravi po kategorijama, dala i 25 mjesta Evropskoj džudo uniji u svim kategorijama i muškaraca i žena. E, na toj listi je Radulović posljednji, 25. koji ide u London, pod uslovom da to mejsto zadrži. Onako, kako trenira na pripremama to je sigurno, jer vjerovali ili ne, prvi put u karijeri on je najvredniji na treninzima. A treba mu tako malo i DŽSCG će mu omogućiti maksimum uslova da zadrži mjesto na listi putnika.

Tačno je da je njegov pad u formi nastupio zbog razočaranja neodlaskom na kamp u Rusiji, ali nijesmo uspjeli da to realizujemo. Nekada je teško, jer u Crnoj Gori, ne samo javnost, već i ljudi koji po nekim osnovama odlučuju o sportu ne razumiju važnost, prestiž i težinu uspjeha u džudu. U svijetu je to drugačije, pa će, eto, i ekipe biti na OI”, zaključio je Mrvaljević.

Bonus video: