Sujeta opasna po zdravlje

Razlozi za takvu razliku među polovima nejasni, ali da je vjerovatno u korijenu svega pritisak da se ispune tradicionalne predstave, po kojima se od muškaraca očekuje da u svakoj situaciji budu snažni i dominantni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 14:28h

Muškarci koji pucaju od samopouzdanja ponekad su u stvari toliko ophrvani brigama da je njihovo zdravlje ozbiljno ugroženo, pokazalo je istraživanje nedavno sprovedeno u Americi, prenosi "Dejli mejl".

"Narcisoidni muškarci ponekad zbog svoje sujete i egoizma koji je obično prati, plaćaju visoku cijenu", kaže dr Sara Konrad sa Univerziteta u Mičigenu.

Naučnici su proučavali kako sujeta i pol ispitanika utiču na lučenje kortizola, hormona stresa. U istraživanju je učestvovalo 106 studenata oba pola. Ispitanici su bili podvrgnuti različitim testovima ličnosti, a pod različitim okolnostima mjeren im je i nivo kortizola u organizmu.

Ispostavilo se da su muškarci čiji su odgovori ukazivali na veoma izražen nivo narcizma i sujete imali povišen nivo kortizola čak i kada su bili potpuno opušteni, dok kod žena to nije bio slučaj.

Autori studije kažu da su razlozi za takvu razliku među polovima nejasni, ali da je vjerovatno u korijenu svega pritisak da se ispune tradicionalne predstave, po kojima se od muškaraca očekuje da u svakoj situaciji budu snažni i dominantni.

"Iako takve osobe obično imaju visoko mišljenje o sebi, često su i veoma osjetljive, pa pribjegavaju defanzivnim strategijama kao što je agresija, naročito u slučajevima kada je ugrožen njihov osjećaj superiornosti", kaže koautor studije dr Dejvid Rajnhard.

"Te taktike, kao odgovor organizma na stres, izazivaju pojačanu reakciju kardiovaskularnog sistema. Kao posljedica se može javiti visok pritisak, a dugoročno i ozbiljni problemi sa srcem."

Mala doza samoljubivosti i zdrav stepen samopouzdanja su pozitivni, ali ako uzmu maha mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pojedinca, poručuju ljekari.

Bonus video: