Golden: Zabrinuti smo zbog ranjavanja Lakić

Oni pozivaju nadležne da se preduzmu koraci kako bi se pronašli odgovorni za naručivanje napada na Lakić i kako bi se počinioci brzo doveli pred lice pravde
106 pregleda 3 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Vesko Belojević
Olivera Lakić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.05.2018. 18:17h

Predsjednik WAN-IFRA, jednog od najvećih svjetskih udruženja izdavača Majkl Golden uputio je pismo novoizabranom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, u kojem je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog ranjavanja novinarke "Vijesti" Olivere Lakić.

"Pišem u ime Svjetske asocijacije novina i izdavača i Foruma svjetskih urednika koji predstavlja 18.000 izdanja, 15.000 portala i preko 3.000 kompanija u preko 120 zemalja, da izrazimo našu ozbiljnu brigu u vezi ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić", rekao je Golden.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je 8. maja oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Lakićevu je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu.

"Ozbiljno smo zabrinuti da je ovo dio šablona nekažnjenog nasilja nad novinarima. Novinari "Vijesti" su se suočili sa preko 25 fizičkih napada, verbalnih napada, postavljanja bombi i ponovljenih finansijskih napada, a nalogodavci prolaze nekažnjeno. Sve dok ovi direktni napadi prolaze nekažnjeno, a crnogorski lideri podstiču nasilje nad novinarima, ovakvi slučajevi će se nastaviti i bojimo se, možda dovesti do ubistva", kazao je Golden.

Oni pozivaju nadležne da se preduzmu koraci kako bi se pronašli odgovorni za naručivanje napada na Lakić i kako bi se počinioci brzo doveli pred lice pravde.

Bonus video: