Obračun u Beranama: Optuženi i žrtve zamijenili uloge

Slijedi drugo suđenje za filmski obračun u centru Berana tokom kojeg je ispaljena kiša metaka
782 pregleda 0 komentar(a)
berane, Foto: Arhiva Vijesti
berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.01.2012. 10:31h

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu za pokušaj ubistva protiv policijskih službenika iz Berana Svetislava B. Barjaktarovića (40), Grigorija M. Šćekića (41), Milana K. Boričića (36), Željka M. Došljaka (44)Vlajka R. Babovića (49), Miroslava S. Rakovića (42) i Danka D. Jelića (29).

Oni su, kako piše u optužnici 5. novembra 2007. godine oko 22.40 časova u Beranama u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da liše života Zorana Vasovića (37), Zlatibora Vrhovca (22) i Neđeljka Pekovića (26).

"Barjaktarović, Šćekić i Boričić su na raskrsnici ulica 13. jula i Svetog Save iz službenih pištolja marke „CZ“ kalibra 9 milimetara u pravcu oštećenih koji su se nalazili u terenskom vozilu marke “grand čiroki“ (PG 131-300) kojim je upravljao Vrhovec, ispalili više metaka.

Vrhovec je nakon toga iz straha pokušao da pobjegne vozilom vraćajući se u rikverc prema zgradi policije i dolaskom kod kružnog toka u blizini autobuske stanice.

Okrivljeni Došljak, Raković, Jelić i Babović su iz službenih pištolja ispalili više metaka prema vozilu u kojem su se nalazili oštećeni a nastavili su da pucaju i Barjaktarović, Šćekić i Boričić - navodi se u optužnici i dodaje da je više metaka polomilo staklo od prednjih lijevih vrata.

Navodi se da se vozilo zaustavilo u blizini benzinske pumpe, ta su od ispaljenih zrna tri pogodila Vasovića, dva u predjelu lijeve natkoljenice i jedno u desnu natkoljenicu, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu. Vrhovca su dva zrna pogodila u predjelu lijevog ramena i nadlaktice lijeve ruke, a povreda je okvalifikovana kao teška tjelesna. Dodaje se da je Babović više puta udario pištoljem po glavi Pekovića, nanoseći mu laku tjelesnu povredu.

Obračun u Beranama imao je ranije svoj epilog kada su se na optuženičkoj klupi našli Vasović zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, Peković za nedozvoljeno držanje oružja i Vrhovac za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje. Viši sud u Bijelom Polju oslobodio ih je od optužbe a takvu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Prema toj optužnici, Vasović je navedenog dana na navedenom mjestu pokušao da ubije policajce Barjaktarevića, Šćekića i Boričića dok su obavljali svoju dužnost. Navodi se da su u trenutku kada su pripadnici interventnog voda pokušavali da zaustave džip “grand čiroki“ radi kontrole, Vasović koji je bio na mjestu suvozača kroz otvorena vrata iz pištolja „CZ“ prema njima ispalio tri metka koja ih nijesu pogodila.

"Nakon toga, džip se vratio unazad i kada ih je zaustavila treća patrola policije,Vasović je prislonio pištolj na grudi policajcu koji ga je savladavao radi privođenja", navedeno je u optužnici.

Bonus video: