Doktori se bore da spasu vid pretučenom dječaku

"Kao otac moram da se posebno zahvalim i mladiću, koji je sasvim sam siguran, te noći spasio život mom sinu"
0 komentar(a)
Centar Ljubović, Foto: Savo Prelević
Centar Ljubović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2012. 03:28h

Nakon što je prije četiri noći bez ikakvog povoda preživio teške batine grupe vršnjaka, učeniku OŠ “Oktoih” I.V. (14), predstoji višemjesečna borba da se spasi vid na njegovom povrijeđenom oku.

Iako su u prvi mah prognoze ljekara bile mučne, čini se da nakon operacije na Klinici u Beogradu, postoji nada da će se teška povreda oka zaliječiti .

Njegov otac M.V. ispričao je za “Vijesti” da je povreda prilično ozbiljna, ali da čvrsto vjeruje da će njegov sin za dva-tri mjeseca opet gledati kao prije subotnjeg napada...

“Došlo je do teške povrede sočiva oka, zbog čega je u Beogradu operisan. Dodatna poteškoća je to je što je oko zahvatila infekcija, pa tim ljekara ljekovima i infuzijama pokušava da suzbije gnoj",rekao je otac.

Moj sin bi za jedno 2-3 mjeseca trebalo da vidi kao ranije.

"Ukoliko sve bude teklo po planu, odnosno ukoliko se povreda sanira kako treba, moj sin bi za jedno 2-3 mjeseca trebalo da vidi kao ranije. Optimista sam jer mi takvu nadu ulivaju ljekari.”

Bez teških riječi, on kaže da bi institucije sistema trebale da pomognu i maloljetnicima, koji se sumnjiče da su pesnicama, palicama i metalnim boksevima brutalno povrijedili njegovog dječaka.

Sanjao da ga opet jure...

Dječak je osim povrede oka, brojnih podliva i modrica u neravnopravnom susretu sa maloljetničkom bandom doživio i težak stres, a slike teškog nasilja postale su mu i noćne more u bolničkoj postelji.

Ovu dvojicu mlađih je poznavao iz škole, ali ne i trojicu starijih, koji su đaci OŠ “Vuk Karadžić"

“Majka, koja je pod velikim stresom, je u bolnici pored njega. Eto, sinoć je sanjao kako ga opet jure...Ali, vjerujem da će se oporaviti od svega što mu se dogodilo i da će ovi teški dani za nas, postati prošlost”, pričao je dječakov otac.

Kaže da je njegov sin poznavao dvojicu mlađih napadača, koji sa njim idu u OŠ “Oktoih”.

“Ovu dvojicu mlađih je poznavao iz škole, ali ne i trojicu starijih, koji su đaci OŠ “Vuk Karadžić””, naveo je M.V.

Vraćao se iz bioskopa

Četrnaestogodinjak se u subotu veče kada je oko 21.30 časova, bez povoda, napadnut u blizini škole “1. jun” vraćao iz bioskopa u tržnom centru “Delta”, gdje je sa drugarima iz škole gledao film “Parada”.

Nakon toga tražio očevo odobrenje da nakon filma svrati kući kod jednog druga iz razreda, sa kojim se nije vidio od kraja polugođa.

“Rastao se drugovima, a potom bio u posjeti dječaku iz razreda, koji se vratio iz posjete familiji u BiH.

Odatle je krenuo prečicom kući, a na toj ulici su ga presreli ti osumnjičeni maloljetnici.

To je sve što znam”, ispričao je dječakov otac, koji vjeruje da će sud, po zakonu, kazniti vinovnike ovog brutalnog nasilja.

Hvala što su mi spasili sina

Na kraju razgovora otac dječaka nije zaboravio da se zahvali svima, koji su te noći spasili život njegovom sinu...

“Zahvalan sam ljekarima KBC-a, koji su odmah pregledali da li moj sin ima neko unutrašnje krvarenje, a potom su pravovremeno procijenili da ga iste noći prebace na Kliniku za očne bolesti u Beogradu.

Kao otac moram da se posebno zahvalim i mladiću, koji je sasvim sam siguran, te noći spasio život mom sinu

Osim toga moram da se zahvalim i policiji, odjeljenju za suzbijanje maloljetničke delikvencije, koji su bukvalno tri minuta nakon prijave napada došli do mog djeteta, a potom ga prevezli u bolnicu.

Kao otac moram da se posebno zahvalim i mladiću, koji je sasvim sam siguran, te noći spasio život mom sinu.

On je otjerao grupu napadača, a potom pomogao mom djetetu i alarmirao policiju”, naglasio M.V.

Policija je odmah nakon divljačkog napada na dječaka uhapsila prestupnike - maloljetnim N. B. (15) i F. K. (14), napisana je krivična prijava, a B. L. (13) i D. P. (13), su ostali nekažnjeni jer su neodgovorni za svoje postupke.

Palili i crnogorsku zastavu na školi

Službenici filijale za suzbijanje maloljetničke delikvencije PJ Podgorica podnijeli su juče protiv dvojice učenika OŠ “Vuk Karadžić” N.B. (15) i F.K. (14) prekršajnu prijavu, zbog sumnje da su 5. 12. 2011. godine zapalili i državnu zastavu na školskoj zgradi.

Sagovornici “Vijesti” iz policije potvrdili su da je protiv dvojice maloljetnika podnijeta prijava jer su se za vrijeme vikenda popeli na školsku zgradu, u kojoj pohađaju nastavu.

“Uz povike “Srbija, Srbija”...i druge nacionalističke parole skinuli su zastavu Crne Gore, a potom je ispred dvorišta zapalili.

Nakon prijave za teško nasilje došli smo do sumnji da su oni vinovnici i tog incidenta”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Osim toga protiv njih dvojice je juče dodata još jedna prekršajna prijava - opet za nasilje nad dvojicom dječaka, koje su prije nekoliko mjeseci, takođe, napali na Zabjelu.

Pajović i ne zna da su mu djeca u centru

Sudija za maloljetnike Osnovnog suda u Podgorici Goran Đuković odredio je juče oko 16 časova pritvor za dvojicu maloljetnika N.B. (15) i F.K. (14), koji se sumnjiče da su brutalno pretukli godinu mlađeg vršnjaka.

Njih je saslušao sudija, jer maloljetnička delikvencija se još vodi po starom ZKP-u. Dvojica osumnjičenih dječaka, nakon saslušanja, u pratnji policije odvedeni su i smješteni u Centar za djecu i mlade “Ljubović”.

Iako je slučaj prilično šokirao javnost direktor tog centra Dragan Pajović, čini se ne haje mnogo šta se dogodilo sa dvojicom maloljetnika, pa čak i ne zna da se oni i dalje nalaze u njegovoj ustanovi.

“Mi sa tim slučajem nemamo ništa. Dječaci su dvije večeri boravili kod nas, ali njih je preuzela policija, tako da je i cio slučaj u njihovoj nadležnosti”, kazao je juče tokom dana Pajović.

Kažnjavani i u školi

Direktorica OŠ “Vuk Karadžić” Jasmina Vukašević kazala je za “Vijesti” da joj je žao zbog događaja, ali da nemoćna da išta preduzme protiv učenika, koji su učestvovali u premlaćivanju maloljetnog I.V.

“Izražavam duboko žaljenje zbog pomenutog incidenta, jer sam i sama roditelj. U ovom trenutku meni su ruke vezane, jer se težak incident dogodio u vrijeme raspusta i izvan školskog dvorišta. Tako da nemam nadležnost da bilo šta preduzmem povodom ovog događaja.

Riječ je o učenicima, koji su ranije bili kažnjavani u našoj školi, a sa njima ćemo na početku drugog polugodišta obaviti razgovor”, kazala je Vukašević.

Nasilje rađa nasilje

Nakon divljačkog napada na 14-godišnjeg dječaka na Zabjelu, pedagog Zavoda za školstvo Crne Gore Radoje Novović kaže za “Vijesti” da maloljetnička delikvencija postaje sve veći problem kod nas.

“Iza svakog nekonstruktivnog ponašanja čuči nezadovoljna potreba pojedinca za moći, zabavom, lagodom... To je prilično lako objasniti ako se uđe u suštinu problema. Nedavno sam bio u Irskoj gdje se sprovodi akcija da maloljetnici poslije 17 časova ne smiju sami da izlaze na ulicu”, rekao Novović.

Ne smatram da prema nasilniku treba sprovoditi brutalne metode već treba da se multidisciplinarnim pristupom stručnjaka za tu oblast pokuša pomoći toj djeci"

On smatra da je crnogorskom društvu hitno potrebna šira akcija, kako bi se cijeli sistem bolje pozabavio problemom maloljetničke delikvencije. “Smatram da to nije problem kojim se samo bave u porodici ili školama već treba da se što prije uvede multisektorski pristup.

Zbog toga smo juče imali sastanak u Ministarstvu prosvjete i nauke, gdje smo razmatrali sve aspekte kako da se podigne nivo zaštite u osnovnim školama. Dakle, bavili smo se kako da unaprijedimo mehanizme da djecu štitimo od nasilja”, rekao je Novović.

Pedagog je ocijenio da dvojici dječaka, koji se sumnjiče za težak vršnjački napad, treba brza i pravovremena pomoć, kako bi se što prije oduprli nasilju.

“Ne smatram da prema nasilniku treba sprovoditi brutalne metode već treba da se multidisciplinarnim pristupom stručnjaka za tu oblast pokuša pomoći toj djeci. Znate, nasilje rađa novo nasilje”, pojasnio je za “Vijesti” pedagog u Zavodu za školstvo.

Bonus video: