"Hugo" predvodi nominacije za Oskara

Hugo" je nominovan u 11 kategorija, uključujući nominacije za najbolji film i najboljeg režisera
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 16:54h

“The Artist”, “The Descendants”, “Extremely loud an incerdibly close”, “The Help”, “Hugo”, “Ponoć u Parizu”, “Moneyball”, “Drvo života” i “War Horse” je devet filmova koji su juče nominovani za nagradu Američke filmske akademije “Oskar” u kategoriji najbolji film.

U broju nominacija prednjače filmovi koji su svojevrsni omaž kinematografiji - “Hugo” Martina Skorsezea sa 11 i “The Artist” Mišel Haznavičijusa koji će se takmičiti u 10 kategorija. “Drvo života” Terensa Malika nije sakupio mnogo nominacija, ali njegovi dosadašnji uspjesi na evropskim festivalima, bez obzira na podijeljena mišljenja publike i kritike - čine ga respektabilnim kandidatom.

“Descendants” Aleksandra Pejna je do sada osvojio publiku, ali ne i mnnogo nominacija -njih 5. “ Moneyball” je sakupio šest nominacija, kao i Spilbergov “War Horse”, dok je “The Help” dobio četiri, uključujući i dva u kategoriji za sporednu glumicu.

Lista nominovanih ove godine donosi brojna iznenađenja, a da li će ih biti u završnici, vidjeće se 26. februara, kada će se Oskar dodjeljivati 84. put.

Kultni reditelji Vudi Alen, Hazanavičius, Terens Malik, Aleksandar Pejn i Martin Skorseze nominovani su u katergoriji za najbolju režiju, a za 33 dana će se znati koji je od njih ipak prvi među jednakima.

Ne može bez Sorkina

Vudi Alen i Hazanavičijus su reditelji koji su napisali i originalna scenarija za svoje filmove, pa su predloženi i u toj kateogriji, kao i Iranac Ašgar Farhadi, čiji je film “Separation”, jedan od najozbiljnijih favorita i u kateogriji najbolji strani film. Za najbolje pisce se takmiče i J.C. Čandor koji je napisoa scenario za “Margin call” i Eni Mumolo i Kristin Ving za “Bridesmades”.

Ostatak svijeta, koji nije Amerika, dobio je nekoliko mjesta, tačnije 5 u slavnom kinematografskom vozu koji vodi u istoriju: Belgija konkuriše sa "Bullhead"Majkla Roskama, Kanada sa "Monsieur Lazhar" Filipa Falardjea, Iran sa Farhadijevim "A Separation", Izrael sa "Footnote" Džozefa Sidera i Poljska sa "In Darkness" Agnješke Holand. Velikih imena evropske kinematografije nema.

Kategorija filma koja postaje sve popularnija - dokumentarni film, privukla je i imena poput Vim Vendersa koji je sa Žan Pjerom Ringelom uradio 3D film “Pina”, a za epitet najboljeg će se boriti i “Hell and back again”, “If a tree falls: a story of the earth liberation front”, “ParadiseLost 3: Purgatory” i “Undefeated”.

Aleksandar Pejn, Net Fakston i Džim Reš su sa adaptiranim scenariom za “Descendants” nominovani za najbolje u tom segmentu, kao i Džon Logan za “Huga”, kao i Džordž Kluni Grant Heslou, Bo Vilimon za “Martovske ide”, i Aron Sorkin, i Stiven Zailian, koji su adaptirali scenario za "Moneyball".

Na tog Oskara pretenduju i Bridžit O'Konor i Piter Straun za "Tinker, Tailor, Soldier, Spy".

Velika imena protiv novih kolega

Za najbolju mušku ulogu je, očekivano nominovan Džordž Kluni za “The Descendants”, a prijete mu Demijen Bihir (A Better Life), Žan Dužarden (The Artist), Geri Oldmen (“Tinker Tailor Soldier Spy”) i Bred Pit (“Moneyball”).

Za najbolju žensku ulogu, prema mišljenju Akademije, trebalo bi nagraditi Glen Klouz (Albert Nobbs), Violu Dejvis (“The Help), Runi Mara (“Muškarci koji mrze žene”), Meril Strip (“The Iron Lady”) ili Mišel Vilijams (“My Week With Marilyn”).

Ima i iznenađenja u kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu: takmičiće se velika imena Kenet Brana (“My Week With Marilyn”) i Maks von Sidou (“Extremely Loud & Incredibly Close”) uz kolege Džona Hil (“Moneyball”), Nika Nolta (“Warrior”), Kristofera Plamera (“Beginners”)

U istoj kategoriji za glumice, našle su se Berenis Bejo (“The Artist”), Džesika Čestejn (“The Help”), Melisa Mekarti (“Bridesmaids”), Dženet Mektir (“Albert Nobbs”) i Oktavija Spenser (“The Help”).

3D tehnika dominira u vizuelnim efektima

Neizbježni Hari Poter je nominovan u tri kategorije za scenografiju, specijalne efekte i šminku, a iz ovog žanra je sa njim i iznenađenje “Transformer: Dark of the Moon” koji je nominovan za najbolju montažu, vizuelne efekte i montažu zvuka.

Ljubitelji vizuelnih efekata će vjerovatno biti zadovoljni ovogodišnjim nominacijama: pored navedenih, tu su i “Real steel”, “Rise of the planet of the apes”, i Hugo koji je rađen u 3D tehnici.

Od “umjetničkih” Oskara, koji zanimaju širu publiku, nabrojaćemo i nominovane za najbolji animirani film: “A cat in Paris”, “Chico & Rita”, “Kung Fu Panda”, “Mačak u čizmama” i ”Rango”.

Za najbolje u scenografiji takmićiće se “The Artist”, “Hugo” “Hari Poter”. “Ponoć u Parizu” i “War Horse”, a za kostime pored prva dva nominovani su “Jane Eyre”, “Anonymous” i “W.E.”

Finčerov “ The girl with the dragon tatoo”, nominovan je za najbolju fotografiju, zajedno sa neizbježnim “The Artist”, “Hugo”, “The three of life” i “War Horse”.

Najbolji će se znati 23.februara, a domaćin ovogodišnje ceremojie dodjele Oskara biće Bili Kristal

Galerija

Bonus video: