Fondacija i Centar savremene umjetnosti ulaze u proces seljenja

Do kraja februara bi trebalo i da bude završena rekonstrukcija dijela Dvorca Petrovića, a Centar savremene umjetnosti tada ostaje bez jednog dijela izložbenog prostora
334 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 12:40h

Centralni objekat Centra savremene ujetnosti Crne Gore - Dvorac Petrovića na Kruševcu, biće, kako je ranije najavljeno, jednim dijelom, tačnije prvi sprat, ustupljen Fondaciji Petrović Njegoš.

Fondacija bi trebalo da počne sa radom do kraja februara, a osnovne djelatnosti bi trebalo da budu iz domena socijalne solidarnosti, kazala je “Vijestima” Tanja Spičanović, pravna zastupnica princa Nikole Petrovića.

Do kraja februara bi trebalo i da bude završena rekonstrukcija dijela Dvorca Petrovića, a Centar savremene umjetnosti tada ostaje bez jednog dijela izložbenog prostora.

Ova kulturna institucija će svoj dom naći tek 2012. izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti koji je planiran u Podgorici, a do tada će koristiti prostorije Moderne galerije koja se još uvijek gradi na Cetinju.

U svakom slučaju, i Fondaciji i Centru predstoje mjeseci čekanja i seljenja.

Do izgradnje muzeja, Fondaciji jedan sprat

Zakonom o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš propisano je da ta Fondacija za svoj rad ima isključivo pravo korišćenja prvog sprata Dvorca Petrovića na Kruševcu, dok će uslovi i način korišćenja tog prostora tek biti definisani posebnim propisom Vlade.

U odgovoru se navodi da su Zakonom precizno definisani prostorni kapaciteti Fondacije, tako da nema mjesta spekulacijama da će kompletan Dvorac biti ustupljen Fondaciji Petrović Njegoš

Ministarstvo kulture je “Vijestima” odgovorilo da će Centru savremene umjetnosti ostati na korišćenje preostalih 460 metara kvadratnih u tom objektu, kao i drugi prostori dvorskog kompleksa, koji su i do sada korišćeni u izložbene svrhe i galerija “Centar”.

“Djelatnost Fondacije, definisana Zakonom, odnosi se na afirmaciju crnogorske kulture, identiteta i tradicije, što je kompatibilno i sa osnovnim aktivnostima Centra savremene umjetnosti.

U tom kontekstu moguće je predvidjeti i odgovarajući model koprodukcione saradnje između CSUCG i Fondacije na realizaciji projekata od posebnog značaja za crnogorsku kulturu, čime bi, do konačnog rješavanja pitanja adekvatnog prostora, ova javna ustanova za svoje programske potrebe koristila i prostor ustupljen Fondaciji”, navodi se u odgovoru iz Ministarstva kulture Crne Gore, gdje je naglašeno da će optimalni uslovi za rad Centara savremene umjetnosti biti stvoreni izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici.

Na pitanje kako će biti definisani uslovi i način korišćenja Dvorca Petrovića kada Fondacija Petrović Njegoš počne sa radom, iz Ministarstva kulture je odgovoreno da će to pitanje biti tretirano posebnim propisom Vlade.

U odgovoru se navodi da su Zakonom precizno definisani prostorni kapaciteti Fondacije, tako da nema mjesta spekulacijama da će kompletan Dvorac biti ustupljen Fondaciji Petrović Njegoš.

Izgradnja Muzeja savremene umjetnosti

Master planom ulaganja za period od 2011. do 2020. godine, koji je Vlada Crne Gore usvojila na sjednici 27. januara 2011, predviđeno je da u periodu od 2012. do 2017. bude sagrađen Muzej savremene umjetnosti u Podgorici.

Ministarstvo kulture će učiniti sve u okviru svojih ingerencija da Crna Gora u roku predviđenom Master planom dobije Muzej savremene umjetnosti

“Zaključkom Vlade od 21. aprila 2011. godine, Ministarstvo kulture i Direkcija javnih radova zaduženi su za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti.

Do sada su završeni poslovi koji se odnose na svojinsko-pravni status budućeg objekta, dok su sredstva za projektnu dokumentaciju predviđena kapitalnim budžetom za 2012. godinu.

Ministarstvo kulture će učiniti sve u okviru svojih ingerencija da Crna Gora u roku predviđenom Master planom dobije Muzej savremene umjetnosti, bez obzira na to što početak procesa izgradnje ovako kompleksnog i specifičnog objekta podrazumijeva izuzetno zahtjevnu proceduru i dokumentaciju, a takođe moramo imati u vidu i ukupnu ekonomsku situaciju”, navodi se u odgovoru iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo: Do sada su najviše dva puta godišnje koristili cijeli Dvorac

Do završetka Muzeja (2017), koji će raditi u sastavu postojeće javne ustanove Centar savremene umjetnosti, kapitalni projekti iz djelokruga rada ove ustanove, biće realizovani u Galeriji savremene umjetnosti na Cetinju, koja uskoro treba da počne sa radom.

Postavlja se pitanje da li će Podgorica biti lišena postavki, retrospektivnih izložbi crnogorskih umjetnika (postavke u kompletnom izložbenom prostoru), kao i međunarodnih projekata u Dvorcu Petrovića, koji su se odvijali u organizaciji Centra savremene umjetnosti.

“Centar savremene umjetnosti je do sada godišnje realizovao najviše dvije retrospektivne izložbe u Dvorcu Petrovića, za koje se koristio kompletan izložbeni prostor. Za ostale projekte, autorske izložbe ili izložbe iz oblasti međunarodne saradnje, uglavnom se koristio samo jedan sprat Dvorca Petrovića, ili drugi izložbeni prostori koji pripadaju ovoj ustanovi.

Centar je u obavezi da vrši disperziju svojih programa na cijeloj teritoriji države

Ustupanjem prvog sprata Fondaciji, Centar ne ostaje bez izložbenog prostora, što znači da će i ubuduće svoje aktivnosti moći da realizuje u Dvorskom kompleksu i svojim drugim izložbenim prostorima u Podgorici.

Planom reorganizacije ove ustanove predviđeno je da i Galerija savremene umjetnosti na Cetinju, bude dio Centra savremene umjetnosti, pa je prirodno da dio svojih aktivnosti Centar realizuje i na Cetinju.

Pored toga, kao jedina nacionalna ustanova kulture iz oblasti savremenog stvaralaštva, Centar je u obavezi da vrši disperziju svojih programa na cijeloj teritoriji države, tako da očekujemo da ubuduće programi ove ustanove budu organizovani i u Beranama, Bijelom Polju, Plavu, Pljevljima, ali i Kotoru, Tivtu, Baru, Ulcinju…

Dakle, nadamo se da će započete institucionalne reforme u kulturi obezbijediti da programske aktivnosti Centra savremene umjetnosti i njegovi kapitalni projekti postanu dostupni ne samo publici u Podgorici ili na Cetinju, već cijeloj Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministrstva kulture.

Princ Nikola radi na terenu

Tanja Spičanović, pravna zastupnica princa Nikole Petrovića, kazala nam je da bi Fondacija Petrović Njegoš trebalo da počne sa radom do kraja februara 2012, tačnije kada Vlada izvrši “obaveze predviđene zakonom”.

Do sada smo posjetili Plav, Berane, Danilovgrad, Cetinje, a planiramo Ulcinj, Bar, Podgoricu, Nikšić...

Za sada princ Nikola Petrović posjećuje crnogorske opštine kako bi stekao pravu sliku stanja.

“Prioritetne akcije Fondacije će biti u domenu socijalne solidarnosti, kao i kulture. Akcenat je više na socijalnim i razvojnim projektima i posjete crnogorskim opštinama, koje su u toku, su idelana prilika da se princ Nikola Petrović upozna sa pravom slikom.

Do sada smo posjetili Plav, Berane, Danilovgrad, Cetinje, a planiramo Ulcinj, Bar, Podgoricu, Nikšić... Program rada Fondacije biće završen do kraja februara, kada bi i trebalo da krenemo sa radom. Centar savremene umjetnosti će svakako biti jedan od budućih partnera Fondacije”, kazala je Spičanović.

Centar da izvrši disperziju, Fondacija čeka kancelariju

Spičanović je kazala da će se za potrebe Fondacije rekonstruisati prvi sprat Centra savremene umjetnosti.

“Za rekonstrukciju tog prostora zadužena je Uprava javnih radova. Okončan je projekat za Fondaciju i sad treba da ide na javni tender. Planirano je da će rekonstrukcija biti završena do kraja juna mjeseca 2012, a do završetka radova Vlada Crne Gore bi trebalo da obezbijedi jednu kancelariju za rad Fondacije”, kazala je Spičanović.

Centar savremene umjetnosti će do konačnog rješavanja pitanja adekvatnog prostora, kako nam je saopšteno iz Ministarstva kulture, za svoje programske potrebe moći da koristi prostor ustupljen Fondaciji, a to je kratak vremenski period jer proces rekonstrukcije prvog sprata Dvorca uskoro treba da počne.

Na optimalne uslove rada CSUCG može da računa tek 2017. kada bude završen Muzej savremene umjetnosti, a do tada će svoje kapitalne projekte biti prinuđeni da realizuju na nekim drugim mjestima ili, kako stoji u odgovoru Ministarstva kulture: “kao jedina nacionalna ustanova kulture iz oblasti savremenog stvaralaštva, Centar je u obavezi da vrši disperziju svojih programa na cijeloj teritoriji države”.

Bonus video: