Cemović i Pecić osuđeni na po sedam i po godina zatvora

Sud je oslobodio optužbe Cemovića zbog nedozvoljenog držanja oružja
1386 pregleda 0 komentar(a)
Vuksan Cemović, Foto: Arhiva Vijesti
Vuksan Cemović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.01.2012. 16:24h

Zbog šverca 59,013 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru i Srbiju, Vuksan M. Cemović iz Berana i Momčilo D. Pecić iz Beograda, koji se nalazi u bjekstvu, osuđeni su na po sedam i po godina zatvora, odlučilo je u ponovljenom sudskom procesu specijalno vijeće sudije Dragiše Rakočevića u Višem sudu u Podgorici.

Sud je oslobodio optužbe Cemovića zbog nedozvoljenog držanja oružja. Ranijom presudom Cemović je bio osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Na izricanju presude okrivljeni se nijesu pojavili, već samo njihovi branioci advokati Ksenija Franović i Raško Radonjić, te Mira Samardžić, zamjenik specijalnog tužioca.

U obrazloženju presude sudija Rakočević je rekao da je u ponovljenom postupku sud utvrdio da se radi o količini od 59,013 kilograma kokaina, dok je sve ostalo smješa za prikrivanje kokaina.

"Ova količina kokaina je utvrđena nalazima vještaka Italije i Danilovgrada. Nema dokaza da se radi o 202 kilograma kokaina, već dokaza ima za 59 kilograma", kazao je sudija u obrazloženju.

Prema optužnici Mire Samardžić, zamjenika specijalnog tužioca, Cemović i Pecić su švercovali 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa bilo 58,8 kilograma.

Tovar je bio smješten u dva kontejnera u kojem su se nalazila 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa u 60 koleta bilo 58,8 kilograma

Oni su na ime svojih preduzeća neovlašćeno radi prodaje kupili i prenosili drogu kokain. Cemović je preko svog preduzeća “Montplus company”, iz venecuelske luke La Guaira, preko italijanske luke Gioia Tauro, pomorskim transportom u luku Bar, organizovali prevoz 62 kolete sa asfaltnom pokrivkom.

Ovaj tovar je bio smješten u dva kontejnera u kojem su se nalazila 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa u 60 koleta bilo 58,8 kilograma, a u 2 kolete najmanje 213,51 gram.

Dana 13. oktobra 2004. u italijanskoj luci Gioia Tauro prilikom kontrole od strane italijanske policije po naredbi Republičkog tužilaštva pri sudu u Palmi, od pronađene 62 kolete prosječne težine od po 25 kilograma sa po 21 sloj asfaltnih pokrivki po jednoj koleti, u kojima je bio sakriven kokain, zaplijenjeno je 60 koleta u kojima se nalazilo 190 kilograma kokaina od čega je 58,8 kg aktivnog opojnog principa, što je utvrđeno nalazom italijanskih vještaka hemijske struke Regije Kalabrija.

Dvije kolete u kojima se nalazilo 12 kilograma kokaina od čega najmanje 213,51 gram aktivnog opojnog principa sa oznakom “Z/O” “kontrolisana isporuka” upućene su u Luku Bar, gdje je Cemović u dogovoru sa Pecićem izvršio preusmjeravanje kontejnera sa robom iz luke Bar, sa primaoca “Montplus Company” na novog primaoca “Card Trade” Beograd, čiji je vlasnik Pecić Momčilo.

Nakon toga su organizovali kopneni prevoz 14. decembra 2004. iz luke Bar preko teritorije Crne Gore u Srbiju, Beograd. Sa tog mjesta Pecić je organizovao transport do Novog Sada u naselju Veternik, ali je otkriven prilikom istovara i smještaja robe u magacin 20. decembra 2004. godine.

Bonus video: