Reporteri bez granica: Zvaničnici da kazne nalogodavce zločina nad novinarima

U saopštenju RSF navodi se i da je novoizabrani predsjednik države Milo Đukanović osudio napad na Lakićevu, ali da su ga novinari optužili za licemjersvo, budući da ih je ponovo okarakterisao kao "fašiste"
97 pregleda 1 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2018. 14:15h

Reporteri bez granica (RSF) osudili su napade na istraživačke novinare u Crnoj Gori, uključujući posljednji, kada je ranjena Olivera Lakić.

"Zvaničnici Vlade moraju javno i sistemski osuditi svaki napad na novinare i moraju preuzeti mjere da pronađu i kazne nalogodavce tih zločina", kazala je Paulin Ades-Mevel, predsjednica RSF-ovog Balkanskog deska.

"Ovaj napad cilja na cijelu medijsku profesiju i naročito one novinare koji prate šverc i mreže kriminala. Crnogorske vlasti im moraju obezbijediti neophodnu zaštitu i prekinuti sa verbalnim ekscesima koji kreiraju opasno okruženje", dodala je ona.

U saopštenju RSF navodi se i da je novoizabrani predsjednik države Milo Đukanović osudio napad na Lakićevu, ali da su ga novinari optužili za licemjersvo, budući da ih je ponovo okarakterisao kao "fašiste".

Oni podsjećaju da je Lakićeva i prije šest godina bila na meti napadača, kao i da je bila pod policijskim zaštitom nakon prvog napada.

Dodaju i da je nekoliko stotina novinara, medijskih radnika i aktivista protestovalo juče ispred zgrade Vlade zbog napada na Lakić i "kulture nekažnjivosti".

Crna Gora je na 103. mjestu među 180 zemalja po RSF godišnjem indeksu medijskih sloboda.

Bonus video: