Zabilježen prvi slučaj sezonskog virusa gripa

Radi se o pacijentkinji starosti 23 godine iz Podgorice koja nije vakcinisana protiv gripa, a hospitalizovana je na Klinici za infektivne bolesti KCCG
0 komentar(a)
grip, Foto: Shutterstock.com
grip, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.01.2012. 14:22h

Nacionalna laboratorija Instituta za javno zdravlje dokazala je sinoć infekciju virusom gripa tipa A, što je prvi slučaj gripa ove sezone u Crnoj Gori.

Radi se o pacijentkinji starosti 23 godine iz Podgorice koja nije vakcinisana protiv gripa, a hospitalizovana je na Klinici za infektivne bolesti KCCG.

"U pitаnju је sеzоnsкi virus gripа, којi је u cirкulаciјi u većem broju zеmаljа Еvrоpe, gdje se tokom nekoliko posljednjih sedmica registruje lagani porast stope obolijevanja”, saopšteno je iz Instituta.

Pojašnjavaju da je epidemija gripa u zemljama južne hemisfere završena u septembru 2011. godine, i bila je slabog inteziteta, na osnovu čega se prognozira sličan tok i na sjevernoj hemisferi.

"Preporučujemo da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je najefektivnija mjera prevencije, pri čemu se zaštita stvara nakon dvije do tri sedmice od dobijanja vakcine. Građani koji imaju neko hronično oboljenje, kao i stariji od 65 godina, trudnice i djeca mlađa od dvije godine imaju povećan rizik od razvoja komplikacija, zbog čega je potrebno da se u slučaju pojave simptoma gripa obrate ljekaru”, savjetuju iz Instituta.

Osim vakcinacije, epidemiolozi preporučuju i opšte preventivne mjere: rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvајnjе blisкih kontakata sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruкu i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam.

"U narednom periodu Institut će blagovremeno obavještavati javnost o kretanju gripa na teritoriji Crne Gore", kazali su iz Instituta.

Bonus video: