Po sedam i po godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike

Na izricanju presude okrivljeni se nijesu pojavili, već samo njihovi branioci advokati Ksenija Franović i Raško Radonjić
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 12:27h

Zbog šverca 59,013 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru i Srbiju, Vuksan M. Cemović iz Berana i Momčilo D. Pecić iz Beograda, koji se nalazi u bjekstvu, osuđeni su na po sedam i po godina zatvora, odlučilo je danas specijalno vijeće sudije Dragiše Rakočevića u Višem sudu u Podgorici.

Sud je oslobodio optužbe Cemovića zbog nedozvoljenog držanja oružja. Ranijom presudom Cemović je bio osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Na izricanju presude okrivljeni se nijesu pojavili, već samo njihovi branioci advokati Ksenija Franović i Raško Radonjić, te Mira Samardžić, zamjenik specijalnog tužioca.

U obrazloženju presude sudija Rakočević je rekao da je u ponovljenom postupku sud utvrdio da se radi o količini od 59,013 kilograma kokaina, dok je sve ostalo smješa za prikrivanje kokaina.

“Ova količina kokaina je utvrđena nalazima vještaka Italije i Danilovgrada. Nema dokaza da se radi o 202 kilograma kokaina, već dokaza ima za 59 kilograma”, kazao je sudija u obrazloženju.

Organizovali šverc tokom 2004.

Prema optužnici Mire Samardžić, zamjenika specijalnog tužioca, Cemović i Pecić su švercovali 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa bilo 58,8 kilograma.

Nema dokaza da se radi o 202 kilograma kokaina, već dokaza ima za 59 kilograma

Oni su od početka 2004. pa do 20. decembra 2004. godine na području Crne Gore, Srbije i inostranstva, organizovali šverc droge. Okrivljeni Cemović je u svojstvu odgovornog lica vlasnika preduzeća “Montplus company” a okrivljeni Pecić, kao vlasnik preduzeća “Card Trade” Beograd, prekoračenjem granica svog ovlašćenja. Oni su na ime svojih preduzeća neovlašćeno radi prodaje kupili i prenosili drogu kokain.

Cemović je preko svog preduzeća “Montplus company”, iz venecuelske luke La Guaira, preko italijanske luke Gioia Tauro, pomorskim transportom u luku Bar, organizovali prevoz 62 kolete sa asfaltnom pokrivkom.

Ovaj tovar je bio smješten u dva kontejnera u kojem su se nalazila 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa u 60 koleta bilo 58,8 kilograma, a u 2 kolete najmanje 213,51 gram.

Bonus video: