Viktor Igo pisao go, Balzak se "nalivao" kafom

Čuveni pisci imali su i čudne navike koje su zanimljivije od priče autorice Harija Potera tipa "sjedila sam u kafiću, pisala sam"
214 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 09:36h

Velika imena pisane riječi češće se nalaze na naslovnicama zbog svojih običaja nego zbog književnosti.

Čuveni pisci imali su i čudne navike koje su zanimljivije od priče autorice Harija Potera tipa "sjedila sam u kafiću, pisala sam"....

Hemingvej

Veliki američki pisac shvatio je da mu rečenice izlaze najbolje kad stoji, pa je, recimo, tokom stvaranja romana “Starac i more“ usvojio prilično neobičnu dnevnu rutinu: dizao se zorom, pisao stojećki na svojoj pisaćoj mašini do podneva, a onda bi otišao u obližnji bar.

Kako je on to sam opisao - “done by noon, drunk by three ...” (gotov do podne, pijan do tri)

Truman Kapote

Hedonistički pristup, koji se veoma osjeća i u njegovim knjigama, sastojao se od ugađanja sebi na sve moguće načine.

Prije nego što krene da piše, Kapote bi skuvao kafu, pripremio cigarete i pepeljare i zatim bi se izvalio na krevet ili kauč i provodio sate pušeći i ispijajući kafe. Naravno, kako je poslijepodne odmicalo, sa kafe bi se prebacio na čaj od mente, a zatim su na red dolazili prvo šeri a onda nekoliko martinija.

Onore de Balzak

Naizgled normalna navika da čovjek skuva kafu pa se baci na posao kod Balzaka se pretvorila u nešto između zavisnosti i opsesije, jer količine kafe koje je on pio bi nekog drugog uništile.

Ona mu je pomagala da ostane dugo budan i piše, što se jednom proteglo na cijelih 48 sati.

Viktor Igo

Igo je dobro poznavao sam sebe i svoju naviku da sve što baš ne mora odmah da uradi ostavi za sljedeću nedjelju, pa je svoja remek-djela “Jadnici” i “Zvonar Bogorodičine crkve Notre Dame” napisao potpuno go.

Preciznije, skinuo je svu odjeću, naredio sluzi da je sakrije zajedno sa svom ostalom i na taj se način prisilio da ostane u kući i piše.

Bonus video: