Prepolovljen crni bilans na crnogorskim drumovima

2011. ostaće upamćena kao godina u kojoj se crna brojka poginulih zaustavila na broju 58
0 komentar(a)
udes, Foto: Arhiva Vijesti
udes, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.01.2012. 09:32h

Kada je tokom 2006. godine donijet novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima sa značajno pooštrenim kaznama vjerovalo se da će nova pravna strategija donijeti više reda na drumovima.

Iako se tada očekivalo da će zakon mnogo brže donijeti rezultate to se ipak dogodilo tek pet godina kasnije - 2011. ostaće upamćena kao godina u kojoj se crna brojka poginulih zaustavila na broju 58, što je najmanja cifra od kako se u protekle tri decenije vodi statistika o saobraćajnim tragedijama.

Crni bilans je tako prepolovljen u odnosu na sve godine u protekloj deceniji, a samo tokom 2007. godine u teškim nesrećama na crnogorskim putevima stradale su čak 122 osobe.

Napokon dobar rezultat postignut je radom svih segmenata koji participiraju u sistemu saobraćaja, a naročito pojačanim radom saobraćajne policije. Vjerovatno ključ uspjeha leži u rigoroznim kontrolama i kažnjavanjem vozača koji upravljaju automobilima pod uticajem alkohola, što je bio i najčešći razlog velikog broja tragedija na drumovima.

Iako je svaki život izgubljen u saobraćaju velika tragedija čini se da statistički podaci Uprave policije napokon ulivaju nadu da će se broj poginulih svesti na “razumnu” brojku.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: