Bjelogrlić: Film Anđeline Džoli je banalan, površan i neozbiljan!

”Zaista ne mogu da proniknem koje su tablete u pitanju, koje natjeraju čovjeka da poslije ovakvih ostvarenja napravi “Marmeladu”, smatra Bjelogrlić
108 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Bjelogrlić, Foto: Luka Zeković
Dragan Bjelogrlić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2012. 10:39h

Glumac, režiser i producent Dragan Bjelogrlić kaže da je nedavno gledao režiserski prvijenac Anđeline Džoli, ali da je poslije pola sata napustio gledanje filma “U zemlji krvi i meda”.

“Imao sam, nažalost, priliku da u Los Anđelesu prisustvujem premijeri filma “Krv i marmelada”, ili kako se već zove… Izašao sam poslije pola sata! Nemam više živaca i snage da prisustvujem banalnim, površnim, a opet, dramatično pretencioznim tumačenjima tragičnih događaja u našoj bivšoj domovini.

Očigledno je da se nijedan ozbiljni holivudski stvaralac do sada nije uhvatio ukoštac sa “balkanskim grotlom”, vjerovatno svjestan njegove kompleksnosti. To su uglavnom činili pretenciozni poluamateri, nadajući se da će pojednostavljenom “crno-bijelom” verzijom prikupiti određene poene na razbarušenom holivudskom tržištu.

U njih ubrajam i autorku gore spomenutog ostvarenja. Do sada su jedine vrijedne i relevantne filmove na temu rata u bivšoj Jugoslaviji potpisali stvaraoci, upravo iz bivše Jugoslavije. Tu prije svega mislim na “Underground” Emira Kusturice, “Lepa sela lepo gore” Srđana Dragojevića i “Ničiju zemlju” Danisa Tanovića”, kaže Bjelogrlić, dodajući da bi se tu mogli svrstati i filmovi “Gori vatra” Pjera Žalice, “Ubistvo s predumišljajem” Gorčina Stojanovića i donekle “Spasitelj” Predraga Gage Antonijevića.

”Zaista ne mogu da proniknem koje su tablete u pitanju, koje natjeraju čovjeka da poslije ovakvih ostvarenja napravi “Marmeladu”, smatra Bjelogrlić. Već sama najava prvog režiserskog filma Anđeline Džolie, zvijezde i ambasadorke mira u UN, izazvala je medijsku histeriju u regionu, kada je otkriveno da je riječ o ratno-ljubavnoj drami koja se događa u Bosni između Muslimanke i Srbina, i da će se snimati u Sarajevu. Od tog momenta, započele su i špekulacije na kojim će “nacionalnim pozicijama” biti i “čiju će stranu braniti” trenutno najslavnija žena Holivuda.

Iznenađenje je uslijedilo poslije pretpremijere u Njujorku i premijere u Los Anđelesu, kada je “bošnjačka strana” oduševljeno ocijenila da je “film fantastičan, da će cijelom svijetu konačno pokazati ko su zločinci i koliko je Bošnjaka stradalo tokom rata u Bosni, ali i činjenicu da je Republika Srpska nastala na genocidu”. Namjera Anđeline – da pomiri ljude na ovim prostorima koji su osjetili bol i bili žrtve, bez obzira na nacionalnost, kako o svom režiserskom prvijencu i sada izjavljuje holivudska ikona, pretvorila se, nažalost, u suprotnost i samo iznova oživjela duh devedesetih godina.

Ni estetska vrijednost filma, a to je jedini pravi i iskren razlog zbog kojeg se uopšte pravi, nije dobila ocijene za umjetnički domet. Naprotiv! Balkanska ljubavna priča Džolijeve u uglednim svjetskim filmskim magazinima kao što je “Verajeti”, nazvana je “dramatično promašenim pokušajem da se obnovi svijest u javnosti o sukobima devedesetih na Balkanu, sa scenarijom koji se kreće od banalnosti ka šokirajućim efektima”, piše 24sata.info.

Bonus video: