62. Berlinale sa manje holivudskog sjaja

U Berlinu će 10. februara premijeru imati i restaurirana verzija legendarnog sovjetskog revolucionarnog filma "Oktobar"
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2012. 09:07h

U Berlinu se od 9. do 19. februara održava jedan od najvećih i najpopularnijih svjetskih filmskih festivala, Berlinale.

I ove godine će u toku festivala, u Berlinu biti prikazano oko 400 filmova, prenosi "Dojče Vele".

Direktor 62. Berlinala Diter Koslik je u najavi za ovogodišnji festival skrenuo pažnju da je u filmovima jedna od najprisutnijih tema desni ekstremizam.

Slavnoj glumici, ponosnoj vlasnici dva Oskara, Meril Strip, ove godine će biti uručen počasni Zlatni medvjed za životno djelo

U Berlinu će 10. februara premijeru imati i restaurirana verzija legendarnog sovjetskog revolucionarnog filma "Oktobar". Majstorsko djelo Sergeja Ejzenštajna je nakon premijere 1928. godine u Moskvi cenzurisano i protjerano iz bioskopskih dvorana. U Berlinu će film biti prikazan u okviru retrospektive "Crvene fabrike snova".

Počasni Zlatni medvjed za Meril Strip

Njemački gledaoci se, uprkos najavi da će ove godine izostati holivudski sjaj, nadaju da će broj poznatih gostiju biti pozamašan. U svakom slučaju, holivudska zvijezda Šarliz Teron će na 62. Berlinalu predstaviti svoj film "Mladi".

Festival, inače, otvara revolucionarna francuska drama "Zbogom moja kraljice", Benoa Žakoa sa Dijanom Kriger u ulozi kraljice Marije Antoanete

Predsjednik žirija je britanski reditelj Majk Li, a o Zlatnom i Srebrnom medvjedu odlučivaće između ostalih i njemačka glumica Barbara Sukova, Šarlota Genzbur i holivudski glumac Džejk Galenhal.

Slavnoj glumici, ponosnoj vlasnici dva Oskara, Meril Strip, ove godine će biti uručen počasni Zlatni medvjed za životno djelo. Nagrada će joj biti uručena 14. februara na predstavljanju njenog najnovijeg filma "Gvozdena lejdi", u kome igra nekadašnju britansku premijerku Margaret Tačer.

Briljantnu Izabel Iper, koja se trenutno nalazi na festivalu u Kustendorfu, na Mećavniku, publika na Berlinalu će gledati u filmu "Zarobljena" filipinskog reditelja Briljantea Mendoze.

"Zbogom moja kraljice"

Ove godine se za glavne nagrade bore čak tri njemačka reditelja: Kristijan Pecold, Matijas Glazner i Hans Kristijan Šmit.

Festival, inače, otvara revolucionarna francuska drama "Zbogom moja kraljice", Benoa Žakoa sa Dijanom Kriger u ulozi kraljice Marije Antoanete. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana književnice Šantal Tomas koji govori o prvim danima francuske revolucije, viđene očima dvorskih slugu na dvoru kralja Luja XVI u Versaju.

Bonus video: