Stomatologija: Terapija cirkularnog karijesa

Odstranjivanje uzroka podrazumijeva prije svega uklanjanje loših navika i promjene režima ishrane.
531 pregleda 0 komentar(a)
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 24.01.2012. 11:58h

Terapija cirkularnog karijesa je kompleksna i njen osnovni cilj je da se uspori brzi tok i napredak karijesa, a samim tim da se spriječi nastanak komplikacija (prerani gubitak mliječnih zuba).

Ona se sastoji iz:

Dijagnoze – tj. ranog otkrivanja ove vrste karijesa. Ovo predstavlja najvažniji faktor u “prognozi” mliječnih zuba.

Ukoliko se roditelji jave u ranom stadijumu, onda su i šanse za efikasno liječenje velike.

Odstranjivanje uzroka - podrazumijeva prije svega uklanjanje loših navika i promjene režima ishrane. Ovaj dio terapije zadaje najveće probleme jer je teško ubijediti roditelje o neophodnosti tih promjena. Ako roditelji nisu spremni da sarađuju, onda uspjeh terapije može biti polovičan ili nikakav.

To su najčešće loše navike, kao što su upotreba flašice sa zaslađenim sadržajem ili cucle koja je premazana slatkim premazom (med, džem i sl.).

Ove navike se MORAJU ukloniti.

Primjena fluorida - je obavezna kod djece kod koje je ustanovljen cirkularni karijes.

Ova mjera ima za cilj usporavanje brzog toka bolesti i spriječi nastanak drugih karijesa. Fluoridi se mogu unositi sistemski, kada je potrebno zaštititi zube koji još nisu nikli i lokalno, kada se štite zubi koji su već ili nisu još zahvaćeni cirkularnim karijesom.

Konzervativna terapija - cirkularnog karijesa se u suštini ne razlikuje od terapije bilo koje druge vrste karijesa, ali je znatno teža.

Karijesne površine su velike i dosta je teško omogućiti dugotrajnost plombi, a da se ne ugrozi vitalitet zuba.

Zbog toga je materijal izbora za ove plombe glas-jonomer cement. Pored velike moći vezivanja za zubna tkiva, ovi materijali su pogodni i zbog toga što otpuštaju fluoride.

Vađenje zuba - koji se ne mogu izliječiti predstavlja odraz nesaradnje djeteta zbog čega je najčešće i samo liječenje nemoguće.

Protetska rehabilitacija - se uvijek radi poslije završene konzervativne terapije.

Ona prije svega podrazumijeva izradu pokretnih protetskih nadoknada (proteza).

Ove proteze se ne smiju raditi u uzrastu do tri godine. Osnovna uloga ovih proteza jeste pravilno postavljanje ostalih mliječnih zuba kao i čuvanje prostora za postavku stalnih zuba.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: