Etiopljani suspendovali Kenenisu Bekelea

Očekuje se da 29-godišnji Etiopljanin bude jedan od glavnih rivala Mo Farahu, rođenom Somalijcu koji sada trči za Veliku Britaniju, za zlato na 5.000 i 10.000 metara na Olimpijskim igrama
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 19:43h

Dvostruki olimpijski šampion Kenenisa Bekele suspendovan je na neodređeno vrijeme od strane Atletskog saveza Etiopije nakon nesuglasica oko kampova za trening.

Bekele, koji je bio zlatni na 5.000 metara i 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, će zajedno sa još 35 sportista, navodno, biće isključen od strane saveza za nastup u Londonu.

"Situacija je malo "luda". Nisam još razgovarao sa Kenenisom, ali čuo sam za suspenziju", rekao je za agenciju AP menadžer kenijskog dugoprugaša Jos Hermens.

Savez želi da Bekele prisustvuju u nacionalnom kampu za trening, ali Hermens insistira da je za vrhunske sportista kao što je Kenenisa mnogo bolje da individualno radi nego sa cijelim timom.

"Moje iskustvo kaže da će oni (savez) na kraju odustati, jer im se ne isplati da Bekele ne učestvuje u Londonu, ali u ovom trenutku moramo da živimo sa suspenzijom", objasnio je Hermens.

Očekuje se da 29-godišnji Etiopljanin bude jedan od glavnih rivala Mo Farahu, rođenom Somalijcu koji sada trči za Veliku Britaniju, za zlato na 5.000 i 10.000 metara na Olimpijskim igrama.

Hermens ne veruje da će zabrana trajati do završetka takmičenja u Londonu i tvrdi da je ovo “refleksna” reakciju saveza poslije lošeg nastupa Bekelea na Svjetskom prvenstvu u Daegu prošle godine.

Etiopija je tada završila deveta na ukupnoj tabeli sa samo pet medalja (jedno zlatno).

Bekele, kome je to bio povratak na stazu nakon pauze od 18 mjeseci zbog povrede, odustao je u trci na 10.000 metara.

"Savez tretira individualne takmičare kao članove tima i zbog toga insistiraju da idu u trening kamp. Njih je, najvjerovatnije, uhvatila panika poslije loših rezultata u Deguu, tako da sada žele da svi dođu i treniraju sa reprezentacijom. To je dobro za nove atletičare, ali ne i za ljude kao što su dvostruka olimpijska šampionka Tiruneš Dibaba ili Kenenisa ili Hajle Gebrselassie. Oni imaju svoje programe tako da nije jednostavno da ih stavite u opšti program saveza”, zaključio je Hermens.

Bonus video: