POBJEDNIKU 500.000

YouTube pokrenuo festival kratkog filma

Deset pobjednika dobiće priliku da učestvuju na filmskom festivalu u Veneciji i da se takmiče za nagradu u visini od 500.000 dolara
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:49h

Popularni internet servis za razmjenu video sadržaja YouTube odlučio je da pokrene online festival kratkog filma namijenjen otkrivanju novih talenata. Deset pobjednika dobiće priliku da učestvuju na filmskom festivalu u Veneciji i da se takmiče za nagradu u visini od 500.000 dolara, piše britanski Gardian.

Na ovom projektu YouTube se ponovno ujedinio s producentima dokumentarnog filma "Life in a Day" koji su generisali milioni korisnika te stranice iz cijelog svijeta, sa britanskom kompanijom "Scott Free" u vlasništvu holivudskih reditelja Ridlija i Tonija Skota.

Braća Skot odabraće 50 polufinalista, nakon čega će korisnici YouTube-a biti pozvani da glasaju za deset pobjednika. Oni će u avgustu otputovati u Veneciju, gdje će Ridli Skot predvoditi žiri koji će odlučiti o konačnom pobjedniku i dobitniku 500.000 dolara vrijedne nagrade.

Svi polufinalisti biće prikazani na novom You Tube kanalu nazvanom Your Film Festival

"Kroz ovaj program YouTube će filmadžijama otvoriti put do ogromne publike, omogućiće im da svoj rad prikažu na venecijanskom filmskom festivalu i da potencijalno ostvare nagradu koja bi mogla promijeniti tok njihove karijere", kazao je globalni čelnik sadržaja na YouTube-u Robert Kincl.

Ridli Skot je napomenuo da je on svoju karijeru prije 50 godina započeo upravo kratkim filmovima. "Mislim da je zaista fantastično pomagati novim autorima u pronalaženju ovakve vrste ulaza u industriju", kazao je.

Festival je dio širih nastojanja YouTube-a kojima se ta web stranica, suočena s rapidno promjenjljivim tržištem, želi novi brend kao odredište broj jedan za filmove po narudžbi. Dio tih nastojanja je i video servis za iznajmljivanje filmova pokrenut u maju, koji uključuje 100 originalnih programa, uključujući i deset miliona dolara vrijedan kanal u saradnji s Diznijem.

Iako je festival usmjeren prvenstveno na mlađe autore, nema starosnih ograničenja, osim onog da autori moraju biti stariji od 18 godina. Mogu da se prijave svi radovi koji nisu distribuirani prije 1. januara 2010., maksimalne dužine trajanja 15 minuta. Prijave se primaju od 2. februara do 31. marta 2012. godine.