Evo kako da pobijedite stres i da poboljšate zdravlje

Drugi faktor koji utiče na način kako se vaše tijelo nosi sa stresom je ishrana. Određene namirnice mogu neutralizovati učinke stresa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 17:20h

Ovaj svijet u kojem živimo pun je stresnih događaja. Nevažno o tome ko smo i čim se bavimo nema jednostavnog načina da se riješimo pritiska koji nam nosi svakodnevni život. Bez obzira radili u kancelariji ili kući uvijek postoje stvari koje će vas izbaciti iz takta, povisiti krvni pritisak i ubrzati frekvenciju srca. Stres je jednostavno neizbježan. Pa čak i ako se osjećate dobro ovog trenutka, u sljedećem nešto može poremetiti smirenost.

U nedavnim istraživanjima naučnici su otkrili kako je stres korijen većine smrtonosnih oboljenja. Dobra stvar je, da iako je neizbježan, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste ga sveli na minimum i neutralizovali negativne posljedice. Stres možete kontrolisati, i vjerovali ili ne, to može biti učinjeno na vrlo neobične i zabavne načine.

Jedan od najboljih načina za smanjenje negativnih posljedica je urednost u spavanju. Svaki put kada se ne naspavate dobro osjećaćete se gunđavo i mrzovoljno. To je zbog toga što san ima prvenstvenu namjenu obnavljanja tijela i uma. Ako možete priuštiti samo 5 sati sna, vaši organi će funkcionisati na maksimalnom nivou, mozak će postati zbrkan, gubićete fokus i suočavati se s više stresa. Prema istraživanjima razdoblje između 22 h i 6 ujutro je vrijeme u kojem se tijelo obnavlja. Stoga neka vam uđe u naviku da idete na vrijeme u krevet i da se budite uvijek u isto vrijeme.

Drugi faktor koji utiče na način kako se vaše tijelo nosi sa stresom je ishrana. Određene namirnice mogu neutralizovati učinke stresa. Npr. jaja (omlet, na oko ili kuvana) za doručak mogu pomoći da se mozak razbistri, i da se poboljša koncentracija. To je zbog toga što jaja uz mlijeko, sir i orašaste plodove imaju visok nivo tirosina.

To je aminokiselina koju tijelo koristi za proizvodnji brojnih važnih hormona i neurotransmitera, uključujući norepinefrin, dopamin i hormone štitne žlijezde. Time olakšavate mozgu da se bavi s više zadataka odjednom.

Takođe, jabuka je odlično voće koje raspršuje stres. Jabuke su bogate antioksidantima koji pomažu energiziranju tijela koje je iscrpljeno, piše Cover magazin.

Treći način na koji se rješavate stresa je vježbanje. Nevažno koliko jednostavna bila vaša rutina vježbanja, vjerovatno to nije nešto što radite oduševljeno. Međutim kada biste razumjeli samo dio koristi koje imate od vježbanja vjerojatno biste postali fitnes fan. Vježbanje je najbrži način kojim možete popraviti raspoloženje i eliminisati stres. Za vrijeme vježbanja otpušta se endorfin koji ima sposobnosti vraćanja dobrog raspoloženje, pa ćete na sve stvari oko sebe gledati pozitivnije.

Bonus video: