dekan nadgleda rad

PMF tuži državu i UCG: Traže uklanjanje kamera i 2.000 eura

Tuženi su se više puta obraćali Agenciji za zaštitu ličnih podataka zahtjevom da se zabrani dalja obrada ličnih podataka od strane dekana fakulteta Predraga Stanišića
0 komentar(a)
kamera, PMF, Foto: Vesko Belojević
kamera, PMF, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.01.2012. 09:09h

Profesori Prirodno-matematičkog fakulteta dr Jovan Mirković i dr Nevenka Antović podnijeli su tužbu protiv Univerziteta Crne Gore, Agencije za zaštitu ličnih podataka i države, tražeći da se ukloni video-nadzor iz amfiteatara fakulteta i hodnika ispred dekanata, koji su postavljeni u februaru prošle godine. Takođe, oni traže po 1.000 eura na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti.

U tužbi, koju potpisuje njihov punomoćnik, advokat Veselin Radulović navodi se da su se tuženi više puta obraćali Agenciji za zaštitu ličnih podataka zahtjevom da se zabrani dalja obrada ličnih podataka od strane dekana fakulteta Predraga Stanišića, da se naloži trajno uklanjanje video-nadzora iz unutrašnjosti sala u kojima se izvodi nastava, kao i brisanje ličnih podataka sakupljenih nezakonito.

Tuženi su se više puta obraćali Agenciji za zaštitu ličnih podataka zahtjevom da se zabrani dalja obrada ličnih podataka od strane dekana fakulteta Predraga Stanišića, da se naloži trajno uklanjanje video-nadzora iz unutrašnjosti sala u kojima se izvodi nastava, kao i brisanje ličnih podataka sakupljenih nezakonito

"Službenici Agencije su tada lažno konstatovali da je odluka dekana Stanišića objavljena vidno, da je istovremeno sa donošenjem objavljena na sajtu fakulteta, te da je planiranje uvođenja video-nadzora saopšteno na sjednici fakulteta prvog februara prošle godine”, navodi se u tužbi.

Mirković i Antović su se, nakon toga, žalili Savjetu Agencije, koji je u aprilu donio odluku da Univerzitet u roku od 15 dana ukloni kamere iz amfiteatara.“Savjet Agencije je u rješenju utvrdio da uvođenje video-nadzora u svrhu praćenja nastavnog programa nema uporište u Zakonu, da obrađivanje ličnih podataka na način kako je to radio prvotuženi po odluci dekana predstavlja obradu ličnih podataka u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha njihove namjene”, navodi se, između ostalog, u rješenju Savjeta Agencije.

Problem je nastao jer je u septembru, kada je Agencija izvršila ponovni nadzor, službenica te institucije navela da Univerzitet nije primio rješenje Savjeta i naložila dekanu da nadzor može vršiti isključivo u vrijeme kada se ne odvija nastava u amfiteatrima.

“Na ovaj način službenica Agencije nezakonito je preinačila odluku Savjeta Agencije, kako bi dekanu Stanišiću omogućila da dalje nezakonito prikuplja i obrađuje podatke tužilaca. Ovaj zapisnik nije dostavila tužiocima i nije ih obavijestila da je vršila ponovni inspekcijski nadzor”, piše u tužbi.

Mirković i Antović su se ponovo obratili Agenciji u decembru prošle godine, nakon čega je  službenik tog kontrolnog organa izvršio treći inspekcijski nadzor i konstatovao da je   dekan ispoštovao odluke iz zapisnika Agencije od septembra prošle godine. U januaru ove godine tužioci su opet izjavili prigovor Agenciji na zapisnike od septembra i decembra prošle godine, smatrajući da su u suprotnosti sa odlukom koju je donio Savjet te institucije.

Stanišić: Snimamo samo noćuStanišić je rekao “Vijestima” da je urađeno sve što je Agencija naložila, te da su kamere uključene samo noću kako bi se zaštitio inventar fakulteta i da snimke niko ne gleda ukoliko se ne dogodi neki incident.

"Ja smatram da postoji potreba za video-nadzorom, ali ćemo učiniti sve što nam nadležni kažu. Kamere su uključene samo noću da se ne bi lomila, uništavala i uzimala svojina fakulteta, što se dešavalo dok ih nije bilo”, rekao je on.

Dekan je ocijenio da je zgrada fakulteta loše obezbijeđena, da može da uđe ko hoće i kada hoće, da dodatni problem predstavlja što nema ni domara, pa se dešavalo da se u sale uvode životinje, unosi piće, konzumira duvan, vrše fiziološke potrebe u lavabou katedre, te da je bilo fizičkih i verbalnih obračuna.

Preporučujemo za Vas