Bebe čitaju s usana i tako uče govor

Da bi proizvele zvuk one imitiraju osobu od koje su taj zvuk čule i to tako što prate kako da namjeste usne.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 13:00h

Istraživači sa Floride su otkrili da do šestog mjeseca bebe počinju pogled da usmjeravaju ka očima, ali onda počinju da prate pokrete usana dok im se priča.

Da bi proizvele zvuk one imitiraju osobu od koje su taj zvuk čule i to tako što prate kako da namjeste usne.

Djeci nije potrebno mnogo da savladaju pokrete za proizvodnju osnovnih riječi, pa do prve godine vraćaju pogled na oči, osim ako se ne sretnu sa nepoznatim stranim jezikom, u kom slučaju nastavljaju da prate pokrete usana.

Naučnici dugo znaju da bebe gledaju osobu koja govori u lice tražeći socijalne smjernice u vezi sa onim što su čuli.

Kao i odrasli posmatraju oči i prate neverbalne poruke kao što su emocije povezane sa rečima.

Stručnjaci sa Florida Atlantik univerziteta otišli su korak dalje i zapitali se da li bebe posmatraju i usne, tražeći smjernice za proizvodnju glasova.

Testirano je 180 beba u uzrastu od 4, 6, 8, 10 i 12 mjeseci. Bebama koje pripadaju engleskom govornom području puštani su video snimci žena koje govore na engleskom i španskom.

Sprava smještena na traci za kosu pratila je gdje djeca usmjeravaju pogled i koliko dugo.

Pokazalo se da postoji dramatična razlika u usmjeravanju pažnje.

Bebe od četiri mjeseca prate oči, šestomjesečne bebe prate podjednako oči i usne, dok se osmomjesečne i desetomjesečne bebe usmjeravaju uglavnom na usne.

Kod beba sa godinu dana pažnja se već vraća na oči.

Ali kada su bebe sa godinu dana čiji je maternji jezik engleski čule španski, zadržale su pogled na usnama prateći pokrete koji proizvode nepoznate riječi. To pokazuje da su i u prvoj godini, djeca i dalje veoma usmjerena na učenje jezika, što je vjerovatno razlog zašto je maloj deci lakše da savladaju strane jezike nego odraslim ljudima.

Nakon ovog saznanja postavlja se pitanje da li bebe koje imaju neki problem u razvoju, poput autizma, uče da govore na isti način ili postoje neke razlike koje bi se mogle biti rani znak poremećaja.

Samo po sebi ovo otkriće nije tako dragocjeno koliko bi mogla biti saznanja koja će možda proizaći iz ovog.

Neurologe interesuje kako da podstaknu taj proces ako se ne dešava na vrijeme, ali i da dalje istražuju kako mozak upravlja učenjem u tako ranoj fazi života, prenosi Rojters.

Bonus video: