Brza i uspjela rješenja Milovana Kadovića

Do sada je imao pet samostalnih, a učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 10:28h

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, početkom decembra ove godine, priredio je u svojoj galeriji "Centar" u Podgorici, samostalnu izložbu kolažnih ostvarenja, crnogorskog grafičara Milovana Kadovića (Nikšić, 1981). Kadović je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju na grafičkom odsjeku.

Do sada je imao pet samostalnih, a učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUCG-a od 2008, stalno živi i stvara u Nikšiću. Aktuelnu izložbu u Podgorici prati kolorni katalog sa uvodnim tekstom istoričarke umjetnosti Ljiljane Karadžić.

U dvoetažnom izložbenom prostoru u centru grada, prezentirana su dvadeset dva eksplikata galerijskog formata, realizovana tehnikom kolaža na tvrdoj podlozi te jednobrazno opremljena tamnom lajsnom, a radovi su nastali u posljednje dvije godine.

Nakon veoma brze percepcije, radovi se globalno doživljavaju kao veoma uspjeli scenografski predlošci, ili pak kao zrela grafičko-dizajnerska rješenja. Pažljivijom vizuelizacijom i obuhvatnijom analizom, uočljivo je da je riječ o svojevrsnim likovnim eksplikatima koji su nastali na veoma solidnim akademskim iskustvima i vrlo dobrom poznavanju repernog likovnog stvaralaštva s početaka evropske moderne.

U tematsko-inspirativnoj ravni, Kadović nije stremio ka komplikovanim sadržajima, već se opredijelio za veoma uobičajenu motivsku atributivnost, konkretno za enterijer, mrtvu prirodu, portret i figuru. Potpuno rasterećen opsežne paradigmatike, Kadović je sve svoje energetske i senzibilno-kreativne potencijale eksplicite usmjerio prema čisto likovnoj problematici.

Neuobičajeno veliki eksplikati

Prilikom stvaranja, Kadović kreće od objektivističkih predstava, da bi se nakon mentalno-sublimatornih napora i crtačko-istraživačkih poduhvata, javila simplifikovana i esencijalna kreativno-likovna supstratnost. Upravo zbog intenzivnog i preciznog usmjerenog pristupa, sva njegova kompoziciona riješenja su veoma promišljena, prostudirana, izbalansirana i vrlo uravnotežena. Svakako, sve su te njegove postavke fundirane na veoma sigurnim crtačkim iskustvenostima.

U izražajnom dijapazonu, Kadovićeva ostvarenja kreću se od izmješteno-realističkog, preko asocijativnog, simboličkog do poluapstraktnog i potpuno apstraktnog. Kod neposredne likovne egzekucije, Kadović se rezonski odlučio za vrlo efektnu tehniku kolaža, u kojoj je moguće dugo eksperimentisati, vršiti brze izmjene, ali veoma brzo dolaziti i do vrlo upečatljivih optikalno-likovnih rješenja.

Kadovićevi neuobičajeno veliki kolažni eksplikati, supstituisani su sa izvanrednim osjećajem za hromatiku. Njegove koloritne skupine su veoma harmonizirane, najčešće su građene komplementarno-trozvučnim akordima, kontrapunktnim toplo-hladnim kadencama, te vibrantno bojenim fugama. U punoj funkciji su plastične, čisto obojene i sjajne kolaž-folije, koje stvaraju vrlo reske i žestoke vizuelne efekte.

Na nekim eksplikatima, Kadović preko folije interveniše transparentnom crtačkom arabeskalnošću, što ukupnu situaciju čini mekšom i opuštenijom. Sve njegove forme i oblici, vješto su stilizovani i koherentno inkorporirani u ujednačene cjeline. Mnogi Kadovićevi kolaži su supstituisani plošno i dvodimenzionalno, međutim, on rado forsira i arhitektonsku trodimenzionalnost, što vizuelno produbljuje scensku prizornost.

Na kraju, može se zaključiti da bi gotovo svi njegovi zvučni kolažni eksplikati, veoma efektno mogli biti pretočeni u neke druge likovne tehnike, prije svih u dekorativne vitraže, grafita i mozaike, ili bi pak lako mogli postati izvanredni posteri, bilbordi i naslovne stranice.

Bonus video: