Odnos sa majkom određuje budući ljubavni život

Ključni period za formiranje emotivnog profila osobe, prema naučnicima, je prvih 12 do 18 mjeseci, a odnos majke i djeteta se pokazao kao ključan
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 19:18h

Naš emotivni život, prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta Minesota, bitno se određuje još u najranijem djetinjstvu.

Zanemarena beba u odrasloj dobi sklonija je svađama, dok su djeca, koja dobijaju punu pažnje od majke, kasnije sklona mirnom rješavanju problema sa partnerom, pokazala je studija na uzorku od 75- oro djece koje su naučnici pratili od rođenja pa do 30- ih godina života.

Ključni period za formiranje emotivnog profila osobe, prema naučnicima, je prvih 12 do 18 mjeseci, a odnos majke i djeteta se pokazao kao ključan.

"Odnos majke i djeteta prva je stvarna veza novorođenčeta i služi kao kalup po kojima se oblikuju svi društveni odnosi", kaže glavni istraživač ovog projekta, profesor Jeffry Simpson.

Prije nego što počnemo pamtiti, naša iskustva se "upisuju" u mozak i govore kako nas drugi doživljavaju, jesmo li vrijedni ljubavi i pažnje i dobijamo li ono što zaslužujemo.

Ukoliko se otkriju i verbalizuju stari modeli ponašanja koji su usvojeni, a uz podršku partnera od povjerenja, onda barem djelimično ima šanse ispraviti mane i umanjiti strahove, navodi se u istraživanju.

Bonus video: