Kotor: Blago istorijskog arhiva biće na internetu

Projekat moramo završiti najkasnije do aprila ove godine kako bismo dobili i ostatak već opredijeljenih sredstava Regije Veneto", rekla je Pejović koja je arhivista Istorijskog arhiva u Kotoru
164 pregleda 0 komentar(a)
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.01.2012. 16:22h

Najvrijedniji fondovi Istorijskog arhiva Kotor s proljeća će biti digitalizovani i internetski dostupni javnosti onako kako je to slučaj u evropskim zemljama, rekla je Snežana Pejović, predsjednica Centra za njegovanje i prezentaciju dokumentarnog nasljeđa Kotora „Notar“.

Centar je u saradnji sa Zajednicom Italijana Crne Gore, još 2009.godine na konkurs Regije Veneto prijavio projekat spašavanja i zaštite arhivske građe Istorijskog arhiva u Kotoru.

„Radi se o upravno-političkim spisima, tačnije aktima vanrednog providura, a planirali smo i digitalizovanje tog materijala što znači njegovo skeniranje, softversku obradu i internet prezentaciju u skladu sa savremenim tendencijama ove struke“, rekla je Pejović, prenosi radio Kotor.

Kako je ekonomska kriza evidentna i u Italiji, Regija Veneto je za digitalizaciju 40 fascikli odobrila samo 30 odsto traženih sredstava i sa zakašnjenjem avgusta prošle godine uplatila polovinu odobrene svote.

„Pristupili smo realizaciji projekta i, kako u Crnoj Gori nema programa koji bi poslužili za obradu arhivske građe, uspostavili saradnju sa proizvađačima softvera koji se koriste u svim istorijskim i crkvenim arhivima u Italiji. Tokom prošle godine na crnogorski jezik sam prevela Hiperborein softver Arijana 3 i upravo je u toku posao digitalizacije najznačajnijih fondova Istorijskog arhiva. Projekat moramo završiti najkasnije do aprila ove godine kako bismo dobili i ostatak već opredijeljenih sredstava Regije Veneto", rekla je Pejović koja je arhivista Istorijskog arhiva u Kotoru.

Bonus video: