Starješine policije vratile oko 40 automobila

Operativci: Prvo je trebalo da se obezbijede novi automobili, pa da se oduzmu ovi. Bili smi prinuđeni da kršimo zakon, da bi završavali profesionalne obaveze
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 08:45h

Službenici Uprave policije poslušali su naređenje novog direktora Božidara Vuksanovića, tako da su na parkingu auto-centra u Zagoriču ostavili automobile, koje su nezakonito godinama koristili u službi.

“Vijestima” je u policiji rečeno da je na parkingu policije u Zagoriču od polovine prošle sedmice do juče parkirano oko 40 automobila, koji su po raznim osnovama oduzimani od crnogorskih građana.

Riječ je o automobilima koji su ukradeni, skinuti sa osiguranja ili su bili predmet nekog krivičnog djela, a potom su bez zakonskih okvira korišćeni u policijskom radu iako nijesu bili državna imovina.

Po dolasku novog direktora na čelo UP, racionalizaciju u toj službi je upravo počeo od voznog parka, troškova za gorivo i telefone tako da je tražio da mu se dostavi spisak automobila, koje koriste službenici. Nakon spiska Vuksanović je naredio, a telegram je svim organizacionim jedinicama prošle srijede proslijedio njegov pomoćnik Dragoslav Minić.

Policiji je dat rok da do ponedjeljaka 16. januara vrate sve automobile koji nijesu u zvaničnom voznom parku policije. Zbog te depeše brojne operativne jedinice u svim gradovima, ali i neke starješine su ostali bez automobila, koje su godinama dužili.

Na spisku vraćenih je i nekoliko luksuznih četvorotočkaša, koje su neke starješine i šefovi policija u područnim i ispostavama policije dužili, a što je godinama aminovao menadžment Uprave policije.

Iako su “Vijesti” godinama pisale o tim zloupotrebama niko u ranijoj postavi policije nije zabranio da se čine prestupi u službi, a čak nije odgovoreno ni na javne prozive niti brojna pitanja lista kada će se prestati sa tom praksom.

U proteklih nekoliko godina gotovo da nije bilo nijedne organizacione jedinice policije, koja nije dužila po neki takav automobil, a pojedini šefovi i starješine su posebno bili alavi, tako da su često mijenjali luksuzne automobile.

ŠTA će bez automobila?

Iako je novi direktor policije donio naredbu da se parkiraju nezakonito korišćena auta još se ne zna kako će ta odluka uticati na rad službenika u operativnom sastavu. Neki operativci policije i inspektori na terenu, koji su dužili nelegalne automobile, su zbog te naredbe ostali bez službenog vozila ali za sada nema najave da će im se na korišćene dati neki drugi legalni četvorotočkaš.

"Prvo je trebalo da se obezbijede novi automobili, pa da se oduzmu ovi. Bili smi prinuđeni da kršimo zakon, da bi završavali profesionalne obaveze", bili su komentari nekih operativaca, koji su morali da se oproste od luksuza.

Galerija

Bonus video: