Njemački mediji o napadu na Oliveru Lakić: Šverc cigareta, Kalić, Đukanović...

ARD (prvi TV program svenjemačkog saveznog javnog servisa) javlja da su napadi na novinare u Crnoj Gori zemlji kandidatu za članstvo u Evropsku uniju (EU) uobičajena pojava i vrlo česti
225 pregleda 3 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Vesko Belojević
Olivera Lakić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.05.2018. 16:45h

Cjelokupna vodeća njemačka štampa javlja da je u Crnoj Gori izvršen napad na istraživačku novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Frankfurter allgemeine zeitung (FAZ) konstatuje da je to već drugi napad na nju, a da se ona u svojim tekstovima pisala o organizovanim kriminalu i švercu cigareta.

FAZ takođe konstatuje da je u Crnoj Gori izvršena gomila napada na novinare, ali da ni jedan od nih nije rasvijetljen.

ARD (prvi TV program svenjemačkog saveznog javnog servisa) javlja da su napadi na novinare u Crnoj Gori zemlji kandidatu za članstvo u Evropsku uniju (EU) uobičajena pojava i vrlo česti.

ARD navodi da je Lakić ranjena u nogu i da se na ulici okupilo nekoliko stotina ljudi u znak solidarnosti sa njom. Demonstranti su nosili plakate "Zaustavite nasilje".

Njemački savezni javni servis takođe objavljuje da je Savjet Evrope sa užasavanjem primio vijest o napadu na crnogorski poznatu novinarku i da zahtijeva da se sa tom u Crnoj Gori ustaljenom praksom napokon prekine. Generalni sekretar Thorbjorn Jagland je izjavio "da se mora sve učiniti da bi se taj užasavajući trend prekinuo" u Crnoj Gori, jer je napad na novinare i napad na demokratiju".

Dojče vele (DW) takođe javlja da je crnogoska novinarka opet sinoć bila meta napada, ovog puta oružanog. Navodi se takođe da ona nije jedini novinar na koga je u Crnoj Gori u posljednje vrijeme izvršen napad. Takođe DW kosntatuje da je Lakić stalno dobijala prijetnje i da je skoro tri godine stoga imala policijsku pratnju te piše da je razlog dosadašnjih napada bila činjenica da je ona pisala o jednoj konkretnoj crnogorskoj firmi koja proizvodi i švercuje cigarete. DW takođe piše da do sada ni jedan od mnogobrojnih napada na crnogorske novinare nije rasvijetljen.

Bečki dnevni list "Die Presse" u naslovu navodi na je pucano na novinarku "Štirije" u Crnoj Gori, a da saradnici "Vijesti", vodećeg crnogorskog lista smatraju da je za napad odgovoran najmoćniji čovjek u Crnoj Gori Milo Đukanović, trajni regent koga štiti zapad.

"Die Presse" navodi da je Lakić pisala o mojkovačkoj fabrici duvana MTC, koja švercuje cigarete, te da je takođe pisala o prijevremeno iz zatvora otpuštenom mafijaškom narko bosu Safetu Kaliću.

"Die Presse" citira direktora "Vijesti" Željka Ivanovića, koji kaže da nije samo mafija nego i najmoćniji čovjek u Crnoj Gori, Milo Đukanović, saodgovoran za napad jer taj svemoćni vladar već godinama stvara atmosferu u kojoj je sve kritičke novinare proglasio za divljač, slobodnu za odstrel: "On je makar indirektno doprinio napadu na Olliveru."

"Die Presse kosntatuje da je Crna Gora, kao najbolji kandidat za ulazak u EU, na listi medijskih sloboda na 103. mjestu zajedno za državama poput Mozambika ili Kirgistana, te da u Crnoj Gori redovno pale automobile novinara, na njih bacaju bombe, da ih prebijaju i prijete im. Samo na imovinu "Vijesti" je od nezavisnosti 2006. izvršeno već 24 napada, a da "nijedan nije u potpunosti rasvijetljen". Redakcija sumnja da će i ovaj napad ikad biti rasvijetljen, a Ivanović kaže: "Crna Gora je država mafije, a nju štiti Đukanović".

Đukanovića je nedavno razbjesnio tekst vijesti o poslovima njegovog sina Blaža, pa je ovaj čovjek, nedavno opet izabran za šefa države, zato optužio "Vijesti" da "šire fašističku propagandu, a sa fašistima nema kompromisa".

I borci za građanska prava smatraju da Đukanović, "car Milo", ciljano poziva na linčovanje svojih kritičara, koji su za njega isključivo "beskrupulozni borci za vlast i strane donacije".

Đukanović je, kaže Ivanović, "autoritarni vladar, kome Brisel sve oprašta, jer je za eu navodna stabilnost bitnija od njenih sopstvenih vrijednosti."

Vodeći dnevni list na njemačkom govornom području, švajcarski "Neue zuercher zeitung" (NZZ) konstatuje takođe da je ovo već drugi napad na Oliveru Lakić, a da crnogorska vlasti opet nisu uhvatile počinioce, iako je policija bila blokira cijeli grad te da je to već uobičajena pojava u Crnoj Gori.

Preveo: Mirko Vuletić

Bonus video: