10 savjeta za kvalitetniji san

Iako je spavanje aktivnost u kojoj provodimo polovinu svoji života, neki od nas ne čine baš mnogo na podizanju kvaliteta sna
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 21:26h

Iako je spavanje aktivnost u kojoj provodimo polovinu svoji života, neki od nas ne čine baš mnogo na podizanju kvaliteta sna. Pred vama je 10 savjeta za kvalitetniji odmor, kako da brže zaspite ili se probudite ujutro.

1. Pripremite udoban krevet

Iako vaš krevet možda nije osnovni uzrok nesanice, hrkanja ili drugih problema sa sspavanjem, svakako može da doprinese da vam tokom noći bude udobnije. Budite sigurni da koristite udoban jastuk, a kada dođe vrijeme za kupovinu novog dušeka, provjerite dobro da li je onaj koji kupujete udoban. Jednom kada shvatite da za loš san nije kriv krevet, možete da idete dalje u traženju uzroka.

2. Hranite se bolje

Hrana koju konzumirate u velikoj mjeri može da utiče na to kako spavate. Doručak koji uzimate ujutro je prva stvar, vjerovali ili ne, koja utiče na dobar san. Dakle, ne preskačite doručak i neka bude obilan.

Kada je u pitanju hrana koju uzimate tokom dana, izbjegavajte začinjenu ili brzu hranu noću. Zapamtite - nema pića! Ne samo da vam ne pomaže da zaspite, već piće može da dovede do toga da dkrčete cijele noći.

3. Budite se polako, bez stresa

Vrijeme agresivnih alarma je prošlo. Umjesto da vas prepada stari, preglasan sat, razmotrite mogućnost buđenja uz alarm aplikaciju vašeg mobilnog telefona, na kojoj možete izabrati neku laganu melodiju.

Kad ste već ustali, pokušajte da se ne stimulišete kofeinom.

4. Vježbajte

Vježbanje ujutro i u poslijepodnevnim satima umjesto uveče, može da pomogne da spavate čvršće ili da zaspite brže.

5. Opredijelite se za neki položaj tokom spavanja

Položaj vašeg tijela tokom spavanja može da utiče na kvalitet sna. Ispitajte koji položaj vam najviše odgovara i učinite napor da u tom položaju u i zaspite. Jasno, ne možete baš kontrolisati položaj tijela tokom noći, kada spavate, ali makar pokušajte da zaspite u položaju koji vašem tijelu najviše odgovara. Budićete se sasvim osvježeni ujutro.

6. "Ohladite se"

Kada je vaša tjelesna temperatura niža, mnogo lakše ćete zaspati nego pri visokoj temperaturi. To valjda znate i iz iskustva sa gripom i povišenom temperaturom tokom prehlade. Pokušajte da se malo rashladite prije spavanja uz klima uređaj, recimo. Pazite samo da se ne probudite smrznuti ujutro. To i nije baš najzabavniji način da se započne novi dan.

7. Spavajte dovoljno dugo

Nije svim ljudima dovoljna ista dužina sna, ali bi svako svoju mjeru mogao da nađe lako svako od nas. Pokušajte da spavate danas recimo 7 sati, pa taj broj umanjujute u narednim danima. Kada vidite kada vam je bilo najugodnije, pokušajte da se držite toga i da prilagodite obaveze tome.

8. Naučite da drijemate

Ako osjetite da ste umorni tokom dana, možd ćete biti u iskušenju da kratko odspavate, što može da poremeti vašu rutinu spavanja opšte. Možda i najbolje bilo da dremkanje ostavite za ležaljku, tako se nećee baš uspavati tokom dana. Ili pokušajte sa kofeinom, restartujte mozak i prosto preskočite spavanje preko dana.

9. Imajte večernju rutinu

Ако stvarno želite da zaspite lako, dobro bi bilo da prije spavanja čitate neko lagano štivo, recimo, ili radite bilo šta što ne uključuje TV ekran.

10. Potražite terapeuta ili pokušajte sa tehnologijom

Ako je kvalitet vašeg sna nemoguće popraviti, onda će možda morati da potražite neku pomoć sa strane - potražite terapeuta. Ili pokušajte sa nekom aplikacijom kao što je Wakemate za kvalitetnije snove.

Bonus video: