Maribor - evropska prijestonica kulture

U Mariboru će se u sklopu projekta održati 238 različitih kulturnih projekata s umjetnicima iz Slovenije, susjednih zemalja, Evrope i svijeta
54 pregleda 0 komentar(a)
Maribor, Foto: Slovenijaturizem.com
Maribor, Foto: Slovenijaturizem.com
Ažurirano: 15.01.2012. 15:57h

Slovenački grad Maribor je zvanično proglašen ovogodišnjom evropskom prijestonicom kulture na svečanosti na kojoj su nastupala najveća imena slovenačkog pozorišta i muzike i predstavljeno još šest gradova partnera.

Evropska prijestonica kulture je najveći kulturni projekat u istoriji Slovenije, navodi agencija STA.

"Mi smo večeras svjedoci trenutka u kojem Maribor ulazi u novu fazu svog razvoja", rekao je slovenački predsjednik Danilo Tirk, rođen u tom gradu, u obraćanju stotinama okupljenih na svečanosti na centralnom gradskom trgu.

Pojedini slovenački mediji javljaju da je Tirk izviždan dok je proglašavao Maribor evropskom prijestonicom kulture i da je publika uzvikivala "Janša, Janša", misleći na lidera Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, mogućeg mandatara za sastav nove vlade.

Titula evropske prijestonice kulture dodjeljuje se od 1985. kad je to predložila nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri

Teme koje je odabrala slovenačka prijestonica kulture i koje će se realizovati tokom 2012. u Mariboru i okolnim gradićima su futurističko mapiranje grada na rijeci Dravi, utopijsko planiranje i revitalizacija Maribora i preispitivanje budućnosti.

U Mariboru će se u sklopu projekta, koji ravnopravno finansiraju država i lokalni izvori, održati 238 različitih kulturnih projekata s umjetnicima iz Slovenije, susjednih zemalja, Evrope i svijeta.

Tirk je u svom govoru ukazao na značaj kulture u ublažavanju efekata krize u Evropi.

Kultura će nam dati odgovore na neka od gorućih pitanja našeg vremena, rekao je slovenački predsjednik.

Svake godine bar jedan evropski grad, po izboru EU, postaje prijestonica kulture i u periodu od godinu dana nastoji da u najboljem svijetu prikaže svoj kulturni život i kulturno-istorijsku baštinu.

Titula evropske prijestonice kulture dodjeljuje se od 1985. kad je to predložila nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri.

Bonus video: