Kazna za telefoniranje tokom vožnje od 60 do 150 eura

"Definitivno jedan značajan broj udesa prouzrokovan je korišćenjem telefona, što gubitkom prilikom vožnje, što u pokušaju da se dođe do njega i tome slično“, istakao je on
220 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 11:28h

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje.

Iako Zakon o bezbjednosti saobraćaja zabranjuje upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje, viši policijski komesar prve klase Danilo Janjušević kaže da se vozači nerijetko oglušuju o tu zakonsku odredbu.

"Pretežno u gradskoj vožnji gdje su gužve i gdje su vozači u poziciji da vrlo često moraju da preduzmu neke radnje. Sigurno da upotreba mobilnog telefona smeta vozačima i odvlači im jedan dio pažnje“, kazao je za radio Antenu M Janjušević.

"Predviđeno je da kazna bude od 60 do 150 eura, dok je prema sadašnjem Zakonu ta kazna 20 eura“, naglasio je Janjušević.

"Definitivno jedan značajan broj udesa prouzrokovan je korišćenjem telefona, što gubitkom prilikom vožnje, što u pokušaju da se dođe do njega i tome slično“, istakao je on.

Janjušević vjeruje da će novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja, kojim su predviđene veće kazne za vozače koji telefoniraju, doprinijeti da značajan broj njih zaboravi lošu naviku – istovremeno korišćenje volana i telefona.

"Predviđeno je da kazna bude od 60 do 150 eura, dok je prema sadašnjem Zakonu ta kazna 20 eura“, naglasio je Janjušević.

Broj saobraćanjih nezgoda, smatra Janjušević, bio bi znatno manji kada bi vozači u Crnoj Gori koristili više tzv. „hends fri uređaje”, kojima se može telefonirati bez upotrebe ruku.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja trebalo bi da stupi na snagu u junu.

Tim dokumentom predviđena je i kazna za razgovor sa suvozačem - 80 do 200 eura.

Galerija

Bonus video: