Draško Vuković: Šarić i Fric su bili prave vođe

Na svaki paketić sa kokainom, članovi grupe su stavljali samoljepljive slike, na primer loga „Plejboja“, horoskopske znake, oznake karata - karo, pik, tref i herc...
1351 pregleda 0 komentar(a)
Draško Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Draško Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2012. 08:23h

Beranac Draško Vuković (34), svjedok saradnik u postupku protiv grupe Darka Šarića, detaljno je opisao svoja zaduženja u narkoklanu, objašnjavajući metode krijumčarenja i načine provjere kvaliteta i pakovanja kokaina nabavljanog od kartela Kolumbijaca i Nigerijaca u Južnoj Americi, saznaje “Blic”.

List piše da je Vuković detaljno svjedočio o aktivnostima Šarićeve grupe od 2008. do oktobra 2009. godine, navodeći da su mu desne ruke bili Željko Vujanović i Goran Soković, koji su takođe optuženi. Kao najvažnijeg Šarićevog saradnika, Vuković je, navodno, imenovao Kotoranina Dragana Dudića Frica, koji je ubijen u centru Kotora 31. maja 2010. godine.

"Darko Šarić je bio nesporni vođa i svi smo ga zvali Drug", svjedočio je Vuković, koji je naveo da ga je, navodno, angažovao Vujanović i da je na njegovu preporuku i otputovao u Južnu Ameriku.

"Darko Šarić je bio nesporni vođa i svi smo ga zvali Drug"

Prema njegovim rečima, svako u grupi je imao precizna zaduženja, a njegova su bila kupovina kokaina od južnoameričkih kartela, prenos, skladištenje i prebacivanje droge sa kopna do prekookeanskih brodova, koji su zatim plovili ka Evropi.

Odličan poznavalac kokaina

Potvrdio je i da je bio odličan poznavalac kokaina, zbog čega je bio zadužen za utvrđivanje kvaliteta, pa je zato obilazio i laboratorije gde se droga proizvodila da bi sklapao poslove. Kokain je najčešće kupovao od Kolumbijaca i Nigerijaca u Južnoj Americi, a kvalitet je zavisio od laboratorija u kojima se proizvodio.

"Najčistiji i najbolji kokain je pravljen u laboratorijama - ili kako smo ih mi zvali kuhinjama - Kolumbijaca. Oni su imali najbolji način prečišćavanja kokaina i zato je njihov bio najkvalitetniji", naveo je Vuković.

Oznaka za svaki paketić

On je priznao da je patentirao način pakovanja kokaina u plastične balone, po čemu je ova grupa postala poznata, ali i pojasnio da je svaka isporuka bila posebno obilježena kako bi se znalo koja tura i odakle dolazi.

"Tako su na svaki paketić isporuke stavljali samoljepljive slike, na primer loga 'Plejboja', horoskopske znake, oznake karata - karo, pik, tref i herc”", naveo je Vuković, a prenosi “Blic”.

Vuković se srpskom pravosuđu predao 10. oktobra 2011. godine, a prije toga se u februaru 2010. predao i policiji u Beranama, nakon čega je, poslije saslušanja, pušten. Poslije potpisivanja sporazuma o izručenju državljana između Crne Gore i Srbije, u oktobru 2010, Vukoviću se izgubio svaki trag, nakon čega se pojavio i predao u Beogradu.

Nakon njegove predaje srpskom tužilaštvu i odluke da sarađuje sa njima, Vukoviću su nepoznate osobe nedavno postavile ekploziv ispod kafića u centru Berana.

Bonus video: