Bramsovo neobjavljeno djelo izvodi se prvi put na BBC-ju

Neobjavljeno Bramsovo djelo, otkriveno gotovo 160 godina nakon što je komponovano, biće izvedeno premijerno sljedeće nedjelje na BBC-ju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 12:25h

Radi se o vrlo kratkom djelu u trajanju od samo dvije minute koje je Brams napisao 1853. kad je imao tek 20 godina. Pronašao ga je slučajno britanski dirigent i muzikolog Kristofer Hogvud dok je pregledao rukopise u biblioteci američkog Prinstona.

Ta klavirska minijatura naslovljena "Albumblatt" malo je djelo ali je savršeno komponovano, kaže BBC.

"To je nevjerojatno otkriće koje daje fascinantan uvid u rad tog velikog kompozitora", istakao je Rodžer Rajtt, direktor Radija 3, BBC-jevog kanala za klasičnu muziku.

Kristofer Hogvud našao je tu minijaturu u knjizi koja je pripadala jednom dirigentu iz njemačkog grada Getingena.

"Vidio je potpise nekoliko slavnih muzičara koji su mu došli na večeru, među kojima Lista i Šumana a onda se iznenadio otkrivši to maleno djelo Bramsa, komponovano kad je imao 20 godina", objasnio je u Gardianu, s kojim sarađuje, Tom Servis, voditelj emisije "Music Matters" na BBC3 tokom koje će se djelo izvesti.

Temu "Albumblatta" Brahms je iskoristio 12 godina kasnije u drugom stavu njegovog trija za klavir, violinu i rog, op. 40.

U izvođenju mađarskog pijaniste Andrasa Šifa to će se djelo emitovati na Radio-3 BBC-ja 21. januara u 13 sati i 15 minuta.

Bonus video: