Kokoti i sunca Aleksandra Prijića

Prijićevo likovno stvaralaštvo je sadržajno, razuđeno i nadasve veoma proslikano. U tematsko-paradigmatskoj ravni Prijić je prevashodno vezan za autohtono-mediteranske ambijentalne vrijednosti
96 pregleda 0 komentar(a)
aleksandar prijic, Foto: Boris Pejović
aleksandar prijic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2012. 10:25h

Povodom jubilarnih pedeset godina od formiranja Moderne galerije (Titograd, 1961), Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice, krajem decembra prošle godine, priredila je u Modernoj galeriji retrospektivnu izložbu istaknutog crnogorskog umjetnika, njenog osnivača i rukovodioca, Aleksandra-Aca Prijića (Tivat, 1920 – Nikšić, 1986).

U izložbenim salama na spratu galerije prezentirane su pedeset tri slike galerijskog i velikog formata koje su ostvarene uljem na platnu, lesonitu i papiru, te dvadeset devet crteža i grafika, a djela pripadaju kontinuiranom četrdesetogodišnjem stvaralačkom periodu.

Prijić pripada plejadi veoma zaslužnih crnogorskih umjetnika, koji su svojim stvaralaštvom i pregalačkim angažovanjem dali izuzetan doprinos ukupnom razvoju savremene umjetnosti na ovim prostorima. Ratni vihor onemogućio je na određen način njegovo normalno likovno obrazovanje, ali je Prijić kao čovjek ogromnog duha i izuzetno talentovana ličnost, svojom neiscrpnom energijom, izuzetnim zalaganjem i velikom upornošću uspio da ostvari sve što bi jedan umjetnik mogao da poželi.

likovno stvaralaštvo uvrstilo je Aleksandra-Aca Prijića u sam vrh savremene crnogorske umjetnosti

U domenu likovnog izraza, njegovo stvaralaštvo kreće se od uslovno rečeno objektivističkih, preko asocijativno-simboličkih i poluapstraktnih do gotovo potpuno apstraktnih modulacija.

Prijić se često vraćao svojim omiljenim sadržajima, tu su permanentno veoma uspjeli primjerci lišaja, borba kokota, galebovi, bikovi, ovnovi, pa opet raspukle masline i šipci, da bi se osamdesetih godina na veoma simplifikovani način ponovo bavio njemu izuzetno omiljenim pejzažnim vedutama sa ogromnim sunčevim kružnicama.

Zaista veoma obimno, specifično i vrlo konsekventno likovno stvaralaštvo uvrstilo je Aleksandra-Aca Prijića u sam vrh savremene crnogorske umjetnosti.

Bonus video: