Preko Crne Gore u Pulju otišlo 215 miliona šteka

Prema optužnici, zarađeni novac (više od milijardu dolara, prema pisanju italijanskih medija) “opran” je u Švajcarskoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 08:26h

U Švajcarskoj je juče počeo ponovljeni sudski proces protiv devet osoba (četiri švajcarska, tri italijanska, jednog francuskog i jednog španskog državljanina) optuženih za učešće u švercu cigareta preko Crne Gore za Italiju i pranju novca od 1996. do 2000.

Prema optužnici, u ovom periodu iz Crne Gore u Italiju prošvercovano je 215 miliona šteka cigareta, a zarađeni novac (više od milijardu dolara, prema pisanju italijanskih medija) “opran” je u Švajcarskoj. Istraga vezana za ovaj proces prvobitno je pokrenuta još 2003. godine u okviru operacije “Montekristo”.

Do ponavljanja suđenja došlo je nakon što je Švajcarski Federalni sud poništio raniju oslobađajuću presude suda u Belinzoni.

Krivični sud u Belinzoni presudom iz 2009. godine bio je oslobodio optužbi devet optuženika, uključujući Paola Savina i Paola Virđilija (koji su prvobitno bili optuženi na po dvije godine i devet mjeseci i dvije godine zatvora za saučešće u kriminalnoj organizaciji).

Presudom iz 2009. godine oslobođeno je bilo i sedam optuženika

Presudom iz 2009. godine oslobođeno je bilo i ostalih sedam optuženika: Fredi Bosert, Franko dela Tore, Mikele Varano, Patrik Monier, Luis Garsija, Neli Šeurer i Roland Rebetez. Svi optuženi nastanjeni su u Švajcarskoj.

Belinzoni nije dovoljno razmotrio detalje

Prema nalazima švajcarskog tužilaštva, osam muškaraca i jedna žena koji su pod optužbom sarađivali su italijanskim mafijaškim organizacijama, među kojima su napuljska Kamora i Sakra korona unita iz Pulje.

“Federalni sud je ocijenio da sud u Belinzoni nije dovoljno razmotrio detalje procesa koji se smatra jednim od najvažnijih slučajeva organizovanog kriminala u Švajcarskoj”, piše švajcarski portal tio.ch.

Prema informacijama dostupnim na sajtu krivičnog suda u Belinzoni, proces će trajati do idućeg petka

“U Luganu, novčana sredstva mafijaškog porijekla uplaćivana su na račune posrednika i zatim stavljana u legalni monetarni tok”, piše lokalni italijanski list “Tako d'Italia” iz Salenta,pozivajući se na ranije komentare švajcarskih tužilaca. “Nakon ubacivanja novca (mafijaskog porijekla) u formalni bankarski tok, sredstva su ulagana u protok neoporezovanih cigareta na sivom tržištu. Ove cigarete su zatim transportovane u Crnu Goru vazdušnim, morskim, i drumskim putem, gdje su bivale deponovane i stavljane na raspolaganje mafijaškim klanovima, i odakle su potom transportovane u Pulju.”

Ponovljeni proces u Belinzoni otvoren je u petak (13. januara) svjedočenjem bivšeg tužioca Paola Bernaskonija, dok se u ponedeljak 16. januara očekuje svjedočenje Karle del Ponte, koja je prije angažmana u Hagu dugi niz godina radila kao tužilac u Luganu.

Prema informacijama dostupnim na sajtu krivičnog suda u Belinzoni, proces će trajati do idućeg petka (20. januar), dok je izricanje presude zakazano za 21. mart.

Bonus video: