Kobasice i slanina povećavaju rizik od raka gušterače

Na svakih konzumiranih 50 grama prerađenog mesa rizik od pojave raka gušterače raste za 19 odsto
86 pregleda 0 komentar(a)
slanina, kobasice, Foto: Shutterstock.com
slanina, kobasice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.01.2012. 17:43h

Švedsko istraživanje je otkrilo vezu prerađenog mesa poput kobasica ili slanine s rakom gušterače (pankreasa).

Na svakih konzumiranih 50 grama prerađenog mesa rizik od pojave raka gušterače raste za 19 odsto. Primjera radi, jedna kobasica ima otprilike 50 grama. Uprkos tome, rizik razvoja ovog rijetkog tipa raka i dalje je mali. U prosjeku od raka gušterače oboli jedan na 77 muškaraca te jedna na 79 žena.

Profesorica Suzana Larson sa Karolinska Instituta koji je sprovodio istraživanje izjavila je za BBC da je procenat preživljavanja od raka gušterače jako nizak, stoga je osim ranog otkrivanja jako bitno i kontrolisati šta se jede, kako bi se rizik od pojave raka dodatno smanjio. Larson je preporučila ljudima da jedu manje crvenog mesa.

Veza između konzumacije prerađenog mesa i raka crijeva već je ranije dokazana. Vlada Velike Britanije 2011. je građanima izdala preporuku da se suzdrže od konzumacije više od 70 grama prerađenog mesa dnevno.

Za bolje utvrđivanje povezanosti prerađenog mesa sa rakom gušterače potrebno je sprovesti opsežnija istraživanja, ali ono što je sigurno je da veći uticaj na razvijanje raka gušterače imaju pušenje i gojaznost.

Bonus video: