Kostelić pobjednik supekombinacije u Vengenu

Do treće pobjede u ovogodišnjem Svjetskom kupu, hrvatski skijaš, aktuelni šampion Svjetskog kupa, došao je ukupnim vremenom od 2:42.16 minuta
0 komentar(a)
Ivica Kostelić, Foto: Beta AP
Ivica Kostelić, Foto: Beta AP
Ažurirano: 13.01.2012. 14:47h

Ivica Kostelić pobjednik je prve superkombinacije sezone koja je održana u švajcarskom Vengenu, gdje je trijumfovao peti put u karijeri – do treće pobjede u ovogodišnjem Svjetskom kupu (nakon Biver Krika i Flahaua) hrvatski skijaš, aktuelni šampion Svjetskog kupa, došao je ukupnim vremenom od 2:42.16 minuta, poslije takmičenja u spustu i slalomu.

Sa zaostatkom od 20 stotinki, drugo mjesto je zauzeo Švajcarac Beat Fojc, dok se na posljednjem mjestu pobjedničkog postolja našao Amerikanac Bodi Miler, olimpijski šampion u superkombinaciji.

Poslije spusta, vodeći je bio Fojc, ispred Milera i Adrijena Tea iz Francuske, dok je Kostelić bio tek 23. sa čak 2,96 sekundi zaostatka. Hrvatski skijaš je, međutim, sve nadoknadkio u slalom, u kojem je bio bez premca, ispred svog sunarodnika Natka Zrnčić-Dima.

"U Šamoniju sam slavio nakon zaostatka od dvije i po sekunde. Danas sam odvozio savršen slalom, ne mogu ići puno bolje od ovoga", rekao je Kostelić.

Najveća prijetnja Kosteliću, dok na red nisu došli najbolji u spustu, bio je Francuz Aleksis Pinturol, ali je on na kraju imao za 59 stotinki slabije vrijeme, dovoljno za ukupno četvrto mjesto.

Iako mu slalom nije jača strana, Fojc je duž cijele staze je imao prednost u odnosu na Kostelića, ali je izgubio u posljednjem dijelu i trku je završio kao drugi (ove sezone ima pobjede u spustu Kvitfjellu i superveleslalomu u Val Gardeni).

Miler, koji u Vengenu skija od dalake 1990. godine, dosta se dobro držao sve do cilja, ali je morao da se zadovolji tek trećim mjestom.

U generalnom poretku, Kostelić (595) se primakao vodećem Austrijancu Marselu Hiršeru, koji ne skija ništa osim tehničkih disciplina, na 130 bodova zaostatka. Kostelić ima 102 više od trećeplasiranog Amerikanca Teda Ligetija, koji je u Vengenu zauzeo šesto mjesto.

Do kraja sezone održaće se još dvije superkombinacije, u francuskom Šamoniju (5. februar) i ruskom Sočiju (12. februar).

Takmičenje u Vengenu se nastavlja u subotu, kada je na programu spust, dok se nedjelju vozi slalom.

Rezultati superkombinacije u Vengenu:

1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 2:24.16

2. Beat Fojc (Švajcarska) + 0.20

3. Bodi Miler (SAD) + 0.45

4. Aleksis Pinturol (Francuska) + 0.59

5. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) + 0.79

6. Ted Ligeti (SAD) + 0.81

7. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.11

8. Dominik Pariz (Italija) + 1.23

9. Kjetil Jansrud (Norveška) + 1.53

10. Mateo Marsalja (Italija) + 1.73

Generalni poredak Svjetskog kupa:

1. Marsel Hiršer (Austrija) 725

2. Ivica Kostelić (Hrvatska) 595

3. Ted Ligeti (SAD) 493

4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 468

5. Beat Fojc (Švajcarska) 445

Bonus video: